Komrev inom PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna granskat skolsköterskornas verksamhet inom skolhälsovården. När det gäller tillgängligheten är Östhammars kommun ungefär i nivå med riket i övrigt, sett till antalet elever per skolsköterska. Men eftersom kommunen består av många småskolor som är geografiskt spridda begränsas möjligheterna att bedriva en omfattande förebyggande skolhälsovård. Bland annat är det sex- och samlevnadsundervisning och antirökningskampanjer som fått stryka på foten. Denna problematik ”bör tas i beaktande”, enligt revisorerna.
Birgitta Lejman som är verksamhetschef för skolhälsovården säger att det är svårt att öka tillgängligheten som skolorganisationen ser ut i dag. Under det gångna året har hon haft samtal med skolsköterskorna, både individuellt och i grupp, om arbetssituationen och arbetsmiljön.
– Vi har den tillgänglighet som är möjlig att ha, med det antal skolor vi har i dag.
Men en viss förändring i organisationen kommer att ske till hösten, tillägger Birgitta Lejman.
– Då kommer vi i viss mån att få en högre tillgänglighet.
Kommunfullmäktige beslutade i fjol om den framtida skolstrukturen, och nästa år ska det göras en konsekvensanalys av beslutet. Där ingår skolhälsovårdens tillgänglighet.
– Vi får titta igenom de arbetsuppgifter som skolsköterskorna har och se om man kan prioritera deras arbete på något annat sätt.
Revisorerna bedömer att skolhälsovården har en ändamålsenlig organisation och att kommunens basprogram för skolhälsovård, med hälsoträffar och individuella hälsosamtal vid tre tillfällen i grundskolan för alla elever, kan genomföras. Tillräckliga personella och kompetensmässiga resurser finns det också.
– Jag tycker att granskningen ger ett bra betyg, och jag tycker att vår skolhälsovård är värd ett bra betyg. Sedan finns det naturligtvis saker man behöver utveckla inom skolhälsovården. Det arbetet har vi påbörjat, säger Birgitta Lejman.
Bland annat ska skolsköterskornas individuella expertisområden kartläggas för att öka effektiviteten i verksamheten. Fortbildningsplaner för kompetensutveckling ska också tas fram. En reviderad skolhälsovårdsplan ska dessutom behandlas på barn- och utbildningsnämndens möte den 5 maj.
– Under kommande läsår är ett av målen att ta fram ett dokumenterat kvalitetssystem så att vi på ett tillfredställande sätt kan bedöma vilka prioriteringar och förändringar som behöver göras för att få en så bra skolhälsovård som möjligt, säger Birgitta Lejman.