Om du har en bisvärm hemma hos dig och vill bli kvitt den så kan du ringa något som heter Svärmtelefonen. Då kanske Folke Jewert, 13, kommer och hälsar på. Han är nämligen biodlare och har anmält sig till telefontjänsten Svärmtelefonen som Sveriges Biodlares Riksförbund har upprättat för att hjälpa folk när det har dykt upp en oönskad bisvärm under en takpanna till exempel. Bin kan svärma både i maj, juni och juli och Folke har redan hunnit åka ut och fånga in en svärm.
– Den är faktiskt i en av mina bikupor just nu. Nu är det jag som sköter dem, säger Folke Jewert.
En anledning till att bin svärmar är att det har blivit för trångt i den bikupa de befinner sig i. Bina vill då svärma för att fortsätta föröka sig, berättar han. Svärmningen går dock att motverka, till exempel genom att göra mer plats för drottningens äggläggning och honungslagringen.
Det här med biodling, det går i Folkes släkt. Det är nämligen så att både Folkes far och farfar också höll på med biodling.
– Jag sysslar med bin för att min pappa lärde mig när jag var liten och jag tycker det är väldigt kul. Det blir som en hobby och ett sätt att kunna tjäna pengar på också, säger Folke Jewert.
Även om han tjänar pengar på honungen, så kostar det också en hel del att bedriva biodling.
– Man behöver lådor som bina kan bo i, slungor, honungsbehållare. Sedan kostar det ganska mycket pengar med att ha glasburkar, lock, etiketter, silar. Sedan kommer också övervintringen där man behöver köpa sockervatten. Så det är en ganska dyr hobby. Sedan tjänar man väl tillbaka det.
Roligast med att odla bin är enligt Folke när man får belöningen av att ha arbetat med bina en hel vår och får smaka på den första honungen. Det tråkigaste med att vara biodlare menar han händer på hösten. Då blir bina arga och vill skydda sin näring.
– Bina börjar sno honung från andra bikupor och det blir fajt mellan bikuporna. Det vill man inte ha då det försvagar samhällen och bin dör.
Han fick hjälpa till när han var ännu yngre, men Folke har varit biodlare på riktigt i tre år och har hand om tre bikupor just nu. Målet framöver är att skaffa fler kupor.
– Min pappa hade 50 stycken som mest och då var han 20 år. Och jag vill försöka toppa det när jag blir 20, så det är lite race nu, säger Folke Jewert med glimten i ögat.