Kjell Sanfer, som senast kommer från en tjänst som arkitekt i Uppsala kommun, har fått ersätta tidigare planchefen Christian Blomberg. Möjligheten att vara med där besluten tas lockade honom till Östhammars kommun.
– Det är lite större variation på arbetsuppgifterna. Som chef kommer jag närmare andra beslutsfattare, och får exempelvis sitta med och ta del av diskussionen i arbetsutskott och samhällsbyggnadsnämnden.
När Uppsalabon Kjell Sanfer tillträdde sin nya tjänst den 7 januari var det första gången han satte sin fot i tätorten Östhammar.
– Jag kommer under en viss period att få lära mig vad man har haft för viljor här tidigare. Det kan ta flera år från planläggning till bygget av till exempel ett badhus, och för att kunna påverka ett sådant ärende måste man ha varit med från början. Vi är ju anställda för att ta till vara det som är bäst för allmänheten, inte för att tjäna några särintressen.
Plan- och byggchefen vill att det ska vara lätt för invånare att komma i kontakt med samhällsbyggnadskontoret, och att man ska kunna stå till tjänst med att exempelvis ta fram detaljplaner för nya verksamheter när fastighetsägare önskar det.
De senaste åren har samhällsbyggnadsförvaltningen dock fått kämpa för att hinna med att handlägga detaljplaner och bygglovsärenden, och för att kunna möta kravet på tio veckors handläggningstid i plan- och bygglagen som infördes 2011.
Men i dagsläget flyter det på bra enligt Kjell Sanfer, som även tillägger att kommunen numera har två planarkitekter för att hinna med alla beställningar av detaljplaner.
Som många andra skulle han vilja se större inflyttning i kommunen, och han konstaterar att kusten är en av kommunens stora tillgångar, liksom de större arbetsplatserna.
– Jag vill att det ska vara möjligt att skaffa fritidsboende här, att det ska vara möjligt att köpa mark och tomter, och att folk ska få bo nära kusten om de vill det.
Samtidigt som han betonar vikten i att strandskyddslagen efterföljs, menar Kjell Sanfer att det kan finnas anledning att bygga närmare vattnet. Det kan exempelvis vara aktuellt i tätorter som är i behov av att expandera.
– Klackskär är ett sådant exempel.
När det gäller bostadsbristen i Östhammar, som Östhammarshems 4 000 personer långa bostadskö är ett bevis på, menar plan- och byggchefen att kommunen är beroende av bland annat det kommunala bostadsbolaget och exploateringsbolag.
– Byggbolagen är väldigt marknadskänsliga och eftersom de vill ha avkastning väljer de oftast att bygga bostadsrätter i stället för hyresrätter.