Följ med ned i berget - under havet

Varför ligga på stranden när man kan besöka verksamma industrier och gamla bruk? UNT industrituristade i Forsmark och följde med 50 meter ner i berget till kärnkraftverkets slutförvar.

Sjuåriga Moa Kvarnström från Umeå smakar, på guiden Nathalie Axnérs inrådan, vatten som runnit genom berget och därför fått en något salt smak.

Sjuåriga Moa Kvarnström från Umeå smakar, på guiden Nathalie Axnérs inrådan, vatten som runnit genom berget och därför fått en något salt smak.

Foto: Johanna Odlander

Östhammar2008-07-16 19:05
Klockan elva rullar turistbussen från Forsmarks bruk. Guiden Nathalie Axnér fattar mikrofonen och hälsar glatt på de sex vuxna och två barn som åker med dagens första guidade tur. Snart skymtar Forsmark 1 och 2 bakom trädtopparna och när vi närmar oss de science fictionliknande byggnaderna gör solen dem bländande vita.

Den som vill besöka Forsmark bör passa på under sommaren. Då ordnas dagligen flera guidade bussturer man spontant kan hoppa på. På vintern är det ungefär ett halvårs väntetid, men då kommer man visserligen in i själva kärnkraftverket. De resurserna finns inte på sommaren, så vi får nöja oss med slutförvaret, biotestsjön - en konstgjord sjö med vatten uppvärmt från kärnkraftverket - och det gamla bruket.

Utanför slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall förses vi med hjälmar. Sedan rullar bussen genom en tunnel 50 meter ner i berget och en kilometer ut under havet.
- Det är som tunnelbanan i Stockholm, säger Ingemar Lundquist, som är en av turisterna i bussen.
Han och hustrun Ulla Lundquist från Järfälla har firat sin guldbröllopsdag med övernattning på Gimo herrgård och passar på att se vallonbruken runt omkring. Karlholmsbruk och Lövstabruk är avverkade. Österbybruk och Dannemora gruva väntar.
- Kontrasten mellan Lövstabruk och Forsmark är häftig. Kultur anses ofta var något avslutat, men jag tycker det är kul att se en industri som lever, säger Ulla Lundquist.

Hon påpekar att den negativa publicitet som varit kring Forsmarks säkerhetsbrister inte nämns med ett ord av guiden.
- Men jag är positiv till kärnkraft. Jag litar på tekniken, det är den mänskliga faktorn som har fått råda för mycket bara, det är då det kan gå fel, säger hon.
Under bussturen matas vi med fakta som att kärnkraften står för hälften av Sveriges elförsörjning och Forsmark för en sjättedel. Och det är just för att skapa ett förtroende för kärnkraften som Forsmark sedan 1974 haft besöksverksamhet för allmänheten.

Sedan dess har omkring en miljon människor besökt Forsmark och varje år kommer drygt 15 000 nya besökare för att lära sig hur kärnkraft fungerar och hur dess radioaktiva avfall kan tas om hand i framtiden.
FAKTA
Här kan du också industriturista:
  • Arlanda, Märsta: Visningar av bland annat trafikledningstornet, terminalerna och säkerhetskontrollen.
  • LKAB, Kiruna: Visningar av bland annat en demonstrationsgruva, gruvmuseet och olika utställningar.
  • Volvo, Göteborg: Visningar av fabriken, möjlighet att testköra de senaste bilmodellerna, etc.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om