Med värmekikare jagar sjövärnskåren båttjuvar

Ökade båtstölder gör att Sjövärnskåren nu patrullerar de den uppländska kusten nattetid. De hjälper polisen i jakten på båttjuvar. "Killen som satt vid båtmotorn blev rejält skrämd", säger besättningsmannen Hanna Sivermalm.

Spaning efter båttjuvar av sjövärnskårens Anders Lundqvist och Ulf Syvertsen i Östhammarstrakten. Organisationen kommer att genomföra ett fyrtiotal uppdrag det här året. Sedan de inledde sitt arbete förra året har stölderna minskat, enligt polisen.

Spaning efter båttjuvar av sjövärnskårens Anders Lundqvist och Ulf Syvertsen i Östhammarstrakten. Organisationen kommer att genomföra ett fyrtiotal uppdrag det här året. Sedan de inledde sitt arbete förra året har stölderna minskat, enligt polisen.

Foto: Axel Hilleskog

Östhammar2022-09-01 19:30

Det är tidig kväll och höstmörkret börjar smyga sig på.

Vi har mött upp Roslagens Sjövärnskår vid Hysingsviks brygga i Norrtäljetrakten. Här har de sin bas och det är härifrån som de utgår på sina patrulleringsuppdrag för att spana efter båtmotortjuvar längs den uppländska kusten.

– Vår närvaro på sjön ökar tryggheten hos båtägare och håller förhoppningsvis tjuvarna borta, säger Hanna Sivermalm, en av fyra i besättningen.

undefined
"När skolorna börjar i augusti då töms skärgården på folk. Det innebär också att risken för båtmotorstölder ökar", förklarar Hanna Sivermalm.

Den här kvällen och natten är det patrullering av ett tjugotal platser vid Väddö, Herräng och Östhammar som är målet.

– Vi varierar våra rutter rejält för att tjuvarna inte ska kunna lägga pussel och räkna ut var och när vi är på olika platser, säger Janne Ernstgård, ordförande i kåren, samtidigt som han styr en stridsbåt 90 norrut mot spaningsområdet.

undefined
Jan Ernstgård är ordförande i sjövärnskåren i Roslagen.

Det är varmt i luften, måttliga vindar och nästan spegelblankt på sjön. Det kan vara en bedräglig bild för i skuggorna och gömmorna vid marinorna och hamnarna kan det dölja sig oönskade besökare.

Uppe på akterdäck står Hanna Sivermalm och tittar in mot land med värmekikare.

– Du ser i kikaren en massa röda prickar – det indikerar värme från stenar, båtar, människor, bilar och djur.

Hon förklarar att de röda värmeprickarna är en bra vägledning i jakten på tjuvarna.

– Det gäller att bedöma varje värmekälla. Det kan vara svårt ibland, men erfarenhet, underrättelser och vad som finns på en aktuella platsen ligger till grund för våra bedömningar.

undefined
Spaning efter båttjuvar av sjövärnskårens Anders Lundqvist och Ulf Syvertsen i Östhammarstrakten. Organisationen kommer att genomföra ett fyrtiotal uppdrag det här året. Sedan de inledde sitt arbete förra året har stölderna minskat, enligt polisen.

På kårens föregående uppdrag upptäckte de en underlig värmekälla som inte passade in vid en marina intill en båt med fin motor.

Då gick vi in till marinan och slog på lanterorna. Killen som satt där och höll på att plocka bort motorn blev rejält skrämd, berättar Hanna Sivermalm.

Uppdraget att leta efter tjuvar är en del av ett samarbete mellan Sjövärnskåren och polisen.

Samarbetet som startade 2021 är det enda i sitt slag i landet. 

Förra året använde de båtens lanternor och gick in i marinor och hamnar och lyste och tittade efter misstänkta saker. 

I år har de värmekikare. Det har gett resultat och gjort att de tagit tre tjuvar på bar gärning samt kunnat uppmärksamma flera misstänkta båtar och vattenskotrar som de skrämt i väg.

Vi noterade från statistik att stölderna på båtar ökade i Roslagen som är tättbefolkat och där det finns många intressanta båtar. Det gjorde att vi erbjöd vi polisen våra tjänster förra året. Nu samverkar vi med polisen kring detta liksom andra insatser, berättar Jan Ernstgård.

Arbetet innebär att de spanar, iakttar och rapporterar till polisen.

– Tar vi någon på bar gärning kontaktar vi polisen. Vi avvaktar sedan på platsen till de kommer och tar hand om tjuven. Vi kan i vissa fall följa efter misstänkta som flyr, förklarar besättningsmannen Anders Lundqvist.

undefined
Stridsbåt 90 har en motor på 600 hästkrafter. Båten kan nå en toppfart om över 40 knop (motsvarande 70 kilometer i timmen). Den används av svenska marinen för förflyttning av trupp och materiel och av amfibiekåren för strid i skärgården. Sjövärnskären använder den för att patrullera efter båttjuvar.

De kommer i år att göra ett fyrtiotal patrulleringar. Till detta kommer även sjöräddningsuppdrag, sjuktransporter samt persontransporter. Verksamheten finansieras med medlemsbidrag och bygger till stor del på ideella insatser.

Patrulleringen den här kvällen resulterar i flera observationer med bland annat värmekikaren, men några tjuvar tar man inte.

– En lugn kväll, men ändå en bra kväll. Kanske är det så att vårt att arbete börjar ge resultat bland tjuvarna och att de håller sig borta från Roslagen, säger Anders Lundqvist.

Så skyddar du din båt

1. Lås fast båten och stävöglan med godkänt hänglås och kätting i klass 3. Även båtmotorn ska låsas med godkänt båtmotorlås eller med hänglås och kätting i klass 3.

2. Märk drev, växelhus, båttrailer och löstagbar elektronisk utrustning med SSF:s DNA-märkning för att den ska kunna spåras av polis.

3. Samarbeta i båtföreningen med bevakning av marinan eller hamnen, både dag och natt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!