Detta görs i form av fokusgrupper, där representanter för olika målgrupper i samhället för fram sina idéer.
Maria Lundholm är planarkitekt och leder arbetet med Översiktsplan 2015 där en viktig ingång är kommunens vision: ”Östhammars kommun 2020- världens bästa lokalsamhälle”. Redan nu vill man få in medborgarnas tankar och idéer kring hur kommunen ska utvecklas i frågor som rör bland annat kommunikationer, bebyggelse och energiförsörjning. Detta görs i form av fokusgrupper, med representanter från fem olika målgrupper som får möjlighet att föra fram sina idéer.
– Vi fick tidigare kritik för att ha haft en för konkret planering när vi presenterade vårt förslag på utvecklingen av vindkraftverk. Där borde vi ha frågat medborgarna tidigare vad de ville. Nu kommer vi att höra med fokusgrupperna vilka nyckelfrågor de vill lyfta fram, redan innan vi har formulerat några egna planer, så att vi inte tar fel väg.
De fem målgrupperna utgörs av unga medborgare, sommarboende, yrkesverksamma mellan 25-45 år, företagare och bygdeutvecklingsgrupper. Maria Lundholm menar att det tidigare har varit svårt att få medborgarna att engagera sig i kommunens översiktsplaner, vilket hon tror beror på att planerna ofta är abstrakta och luddiga. Men nu jobbar hon på flera plan för att nå ut till befolkningen.
– Min ambition till hösten är att sätta i gång projektet ”Ring så kommer vi”, där en grupp i en bygd kan boka ett möte med mig för att diskutera frågor gällande planen. Redan nu kan vem som helst diskutera planen på Facebook eller Medborgarforum.
Arbetet med översiktsplanen bedrivs i tre år. Det här året fokuserar kommunen på att ta reda på vilka framtidsfrågor som är viktiga och nästa år ska man klargöra strategier och målsättningar. Sista året ska planen granskas och ställas ut.
– Vi kommer att återkoppla till medborgarna under hela processen så att vi kan få en mer förankrad och verklighetstrogen planering. Det gör att arbetsgången blir tydligt demokratisk.
Hur mycket kan medborgarna egentligen påverka översiktsplanen?
– I planeringen får alla tycka till men ingen enskild får hela sin vilja igenom. Besluten blir vad den stora massan vill gemensamt. Oftast brukar ortsbornas nyckelfrågor vara ungefär samma som kommunens, men det är som sagt viktigt att få reda på ifall vi är helt fel ute.