Nya regler från 1 juli gör att ersättningen till landets kommuner för mottagandet av ensamkommande minskar kraftigt. 195 miljoner kronor skjuts visserligen till av regeringen och Vänsterpartiet för att ensamkommande som fyller 18 år ska kunna bo kvar i vistelsekommunen, exempelvis för att kunna slutföra sina studier. Men de pengarna – 233 505 kronor i Östhammars fall – räcker inte långt. Vid socialnämndens möte beslutades att beloppet ska användas till att "möjliggöra en smidig övergång för den enskilde, när personen fyller 18 år, från boende i kommunens regi till boende i Migrationsverkets regi". I praktiken betyder det att den som fyllt 18 år kan tvingas flytta till annan anvisad ort, mitt i pågående asylprocess.
Åsa Lindstrand (-), ersättare i socialnämnden, är kritisk och anser att frågan borde lyftas till kommunstyrelsen och fullmäktige.
– Ärendet som sådant är inget att diskutera. Det är klart att vi ska ta emot pengarna och använda dem, men jag tycker att vi ska ta ett större ansvar för dem som är här i vår kommun. Det är våra ensamkommande som fyller 18 eller blir uppskrivna i ålder som drabbas. Säg att du rotat dig någonstans, och plötsligt får du inte bor kvar här utan måste flytta i morgon.
Hon påpekar att Östhammars kommun i fjol fick ett stort överskott bland annat genom att statliga pengar gick rakt in i kommunens kassakista. Det handlar om flera miljoner kronor från Migrationsverket som överfördes till kommunens plusresultat år 2016. Bland annat framgår att verksamhet gällande ensamkommande flyktingbarn gav ett överskott på 19,1 miljoner kronor.
– Allt överskott från nämnderna går tillbaka till kommunen, så det finns en hel del miljoner kronor som borde kunna användas till att låta ensamkommande få stanna tills deras asylprocess är klar, säger Åsa Lindstrand.
Men socialnämndens Kerstin Björck Jansson (C) försvarar beslutet.
– Vi menar det här är Migrationsverkets ansvar. Staten har själv skrivit reglerna för hur det här ska fungera, och vi följer de reglerna.
Ifjol gjorde kommunen ett stort plus via pengar från Migrationsverket. Kan inte pengar omfördelas nu?
– I så fall skulle man ha utrett frågan tidigare, och det ligger på en annan nivå än socialnämndens. Vårt resultat i år pekar på ett underskott med 12 eller 13 miljoner kronor.
Fullmäktigeledamoten Kerstin Dreborg (MP) är liksom Åsa Lindstrand kritisk. Hon menar att det är i dag som pengarna behövs för flyktingstöd inom bland annat skola och vårdboenden, efter den stora vågen med flyktingar som kom hösten och vintern 2015/16.
– Frågan hade inte behövt stanna på socialnämndens nivå. Argumentet att pengar saknas håller inte när kommunen går en massa plus. Det står tydligt i årsredovisningen att det är pengar från staten som man inte har gjort av med.
Det står också att beloppet är av engångskaraktär, har det ingen betydelse?
– Det jag vänder mig mot är att de här 20 miljonerna inte använts till det som de skulle.