Flygförbud införs över Forsmark

Flygförbud införs över kärnkraftverken i Forsmark och Ringhals efter flera drönarobservationer.

Forsmarks kärnkraftverk.

Forsmarks kärnkraftverk.

Foto: Tomas Lundin

Östhammar2015-09-07 17:17

Vattenfallsägda Forsmark och Ringhals ansökte för två veckor sedan hos Transportstyrelsen om "tillfälligt restriktionsområde" vid anläggningarna, efter att drönare observerats nära kraftverken i Forsmark och Ringhals i augusti.

– Vi har ett ansvar för säkerheten vid Forsmark och Ringhals. Det gäller både den tekniska säkerheten och den säkerhet som ryms inom fysiskt skydd, vilket i korthet innebär att vi ska hålla obehöriga utanför det så kallade skyddsobjekt där kraftverken ligger, säger Eva Halldén som är vd för både Forsmark och Ringhals.

En polisanmälan om brott mot skyddslagen har upprättats då fotoförbud råder vid kärnkraftverket i Forsmark. Men redan i våras lämnade bolagen in en ansökan till Transportstyrelsen om att en permanent flygförbudszon skulle införas vid kraftverken, efter överflygningar av drönare som skett vid franska kärnkraftverk.

– Vi har tagit händelserna vid de franska kärnkraftverken och drönarobservationerna vid Forsmark och Ringhals på stort allvar, säger Eva Halldén.

Transportstyrelsen har meddelat att ett temporärt flygförbud råder från och med 7 september till och med den 14 oktober. Från 15 oktober gäller permanent flygförbud.

Flygförbudet gäller under cirka 600 meter i höjdled, och horisontellt inom en cirkel med en radie på en nautisk mil (1 852 meter). Militära och myndighetsstyrda flygningar berörs inte av flygförbudet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!