Videon är inte längre tillgänglig
I veckan är det Idrottsgården Ladan i Gimo som gäller för mark- och miljödomstolen. Längst fram till höger i salen finns rättens ledamöter som leds av rådman Anders Lillienau. Mittemot sitter det sökande bolaget, på samma sida finns Strålsäkerhetsmyndighetens och länsstyrelsens representanter långt fram. Till höger närmast rätten finns bland annat Östhammars kommuns representanter. Lite längre bak sitter miljöorganisationerna och en del lokala åhörare – bland annat en gymnasieklass kom tillfälligt på besök under tisdagen.
De frågor som behandlades under tisdagen rörde bland annat miljökonsekvenserna av ett kärnbränsleförvar i Forsmark.
– Forsmark är speciellt. Området är en relativt orörd plats, sa Mikael Gontier från SKB när han redogjorde för kärnbränslebolagets miljökonsekvensbeskrivning (MKB).
Han talade bland annat om de höga naturvärden som finns, både på land och i vattnet genom Natura 2000-områdena Skaten-Rångsen och Kallriga. Gölgrodor, sällsynta orkidéer och havsörnar hör till de arter som finns i omgivningen. Medan miljörörelsen ser risker för flera rödlistade arter med SKB:s planerade slutförvar anser kärnbränslebolaget att man kan få det att fungera hand i hand. Även fågellivet räknar SKB med obetydliga negativa konsekvenser. Mikael Gontier räknade upp flera åtgärder som bolaget planerar, bland annat erbjudande om bullerskyddade uteplatser för exponerade permanentbostäder utefter väg 76 och väg 292.
– Med våra föreslagna åtgärder bedöms inte uppförande och drift av kärnbränsleförvaret ge upphov till betydande effekter för människor och miljö.
SKB:s akustikkonsult Lisa Johansson talade om transport- och anläggningsbuller, nämnde bland annat krossverksamhet i området och talade om att riktvärdena för bygg- och industribuller kommer att hållas. När det gäller vägtransporter sker en "marginell ökning av buller" vid väg 76 i höjd med Johannisfors.
– Det är en faktisk ljudnivåökning med en decibel, orsakad av kärnbränsleförvarets transporter.
Östhammars kommun redovisade senare sina synpunkter på SKB:s planer. Bland annat betonade juridiska ombudet Malin Wikström att kärnbränsleförvaret enbart får hysa kärnbränsle från det svenska kärnkraftsprogrammet.
– Det ska inte bli ett slutförvar för använt kärnbränsle från andra länder. Det är viktigt för oss att säga, även om vi uppfattar att det inte finns någon stridighet i den frågan.
Malin Wikström talade också om de ökade transporterna som uppförande och drift av kärnbränsleförvaret för med sig.
– Redan i dag upplever människor som bor längs väg 76 trafiken som en störning, och trafiken kommer att öka. Därför är det väldigt viktigt med bullerdämpande och säkerhetshöjande åtgärder och vi ser väldigt positivt på förslaget som SKB kommit med.
Flera frågor ställdes också efter kärnbränslebolagets föredragningar. Bland annat om kopparkapselns hållbarhet och risken för jordbävningar. Britta Kahanpää från miljöorganisationen Milkas efterlyste en redovisning av kärnbränslebolaget på en alternativ plats för slutförvaret.
– Ta fram en alternativ plats, annars är inte MKB:n giltig, anser jag. Oskarshamn har slopats för längesen, och de tre lokala platser vid Forsmark som redogjorts är inte ett alternativ till Forsmark. Ska ni ta fram ett alternativ?
Den frågan och flera andra ska SKB besvara senare i veckan, lovade man rätten.