Runt 25 personer samlades i Östhammars Församlingsgård under måndagen för att diskutera hur kommunens frivilligverksamhet kan utvecklas genom bättre samverkan. De flesta i publiken var själva frivilligarbetare och många hade i sitt yrkesliv jobbat inom vård och kyrka.
Prästen Christer Pettersson från Frösåkers församling inledde dagen med att berätta att sedan ett år tillbaka har Svenska kyrkans frivilligverksamhet träffat representanter från kommunen för att diskutera kring hur volontärverksamheten i kommunen kan utvecklas.
– Det finns ett konstant behov av frivilligt arbete och vi skulle behöva få i gång en större samverkan mellan de frivilligaktörer som finns i kommunen, säger han.
Susanne Wahlstrand är volontärsamordnare på Frivillighandtaget, som består av ungefär fyrtio personer som driver olika volontärprojekt runt om i Östhammars kommun. Hon berättade att hon tänker sig att Frivillighandtaget kan fungera som en paraplyorganisation för andra frivilligorganisationer och att det därmed ska bli smidigare att kunna förmedla volontärtjänster till äldreboende och hemtjänst.
– Volontärarbete ger mycket glädje tillbaka och det behövs fler som kan dela med sig av sin medmänsklighet.
Vård- och omsorgschef Christina Hansson berättade att kommunen har det lagstadgade ansvaret för vård- och äldreomsorg men att frivilligarbetet är ett viktigt komplement i vården då den ger ökad livskvalitet.
– Det behövs både händer och hjärta inom äldreomsorgen. Genom att skapa ett bättre samarbete med frivilligverksamheten kan vi skapa ett mervärde för de äldre, säger hon.
Lena Nilsson Sääf, områdeschef för särskilt boende och hemsjukvård, förklarade att det redan i dag finns mycket frivilligarbete inom äldrevården, i form av samtalsgrupper, bingo och läseombud.
– Det som saknas är att tillgodose de äldres individuella intressen och för att kunna göra detta behövs fler volontärer, säger hon.
Lena Nilsson Sääf menade att en kort introduktionsutbildning för nya volontärer ordnat av kommunen vore bra att utveckla, så att man som ny volontär vet vad frivilligarbete handlar om och vad som förväntas av en.
Mot slutet av dagen bestämdes det att Frivillighandtaget, Svenska kyrkan och Östhammars kommun ska ha fortsatta samtal för att så småningom kunna skapa en samverkansform för frivilligarbetet i kommunen.