– Det är en kvalitetsstämpel, säger Christina Hansson, vård- och omsorgschef i Östhammars kommun.
Uppsala kommun är sedan tidigare certifierad som vård- och omsorgscollege och nu har alltså Östhammars kommun blivit certifierad. Namnet till trots handlar det inte om en geografiskt placerad utbildning, utan en samverkan mellan olika utbildningar och arbetsgivare. Syftet är enligt Christina Hansson göra det attraktivare att arbeta inom vården och att göra utbildningarna bättre. Detta ska ske bland annat genom marknadsföring och information. Yrkesambassadörer, anställda inom vården, ska till exempel åka runt till skolor och olika mässor för att informera om yrket.
Enligt Christina Hansson finns det en flora av olika vårdutbildningar och att få kalla en utbildning för ett certifierat vård- och omsorgscollege är en kvalitetsstämpel. Hon ser ett stort behov av personal i framtiden.
– Det är väldigt stora pensionsavgångar inom vårdpersonalen men vi ser även ett utökat behov av personal inom vården i och med att folk blir äldre och äldre, säger hon.
Kan inte höjda löner vara ett sätt att göra jobb inom vården mer attraktivt?
– Lönen har betydelse men det är en av många faktorer. En annan faktor är att det är ett meningsfullt arbete att jobba med människor. Det här är ett väldigt kvalificerat arbete som man inte har lyckats marknadsföra, säger Christina Hansson.
En annan åtgärd som ska höja attraktionskraften till yrket är att höja kompetensen hos dem som redan arbetar inom vården. Enligt Christina Hansson har hälften av vårdpersonalen i Östhammars kommun inte undersköterskekompetens.
– Men en stor del har gått många kurser och behöver inte gå en treårig vårdnadsutbildning. I stället kan de gå en kompletteringsutbildning och bli undersköterskor genom att vi tillvaratar de kunskaper som personalen redan har, säger hon.
Sandra Åkerblad, Lina Engvall och Julia Johansson läser omvårdnadsprogrammet på Bruksgymnasiet i Gimo. De har inte märkt av certifieringen på något särskilt sätt men ser ljust på framtiden och tror att arbetsmarknaden kommer att vara god när de går ut. Det är inte ovanligt att eleverna läser vidare efter gymnasiet, Lina Engvall vill exempelvis läsa vidare till polis och säger att det är ett yrke som alltid har intresserat henne. Sandra Åkerblad däremot vill arbeta inom vården för att hon vill hjälpa människor.
Sabina Netz och Frida Hellgren läser också omvårdnadsprogrammet men på vuxennivå. Frida Hellgren har andra planer för framtiden än att jobba inom vården.
– Jag vill bli politiker. Genom utbildningen har jag fått upp ögonen för att det är mycket i samhället som inte är bra för dem som har särskilda behov, säger hon.