Östhammars kommun har inlett rekryteringsprocessen av fem nya sjuksköterskor som ska ingå i grundbemanningen för den vård som drivs i kommunens regi.
– Vi behöver göra förstärkningar, säger vård- och omsorgschef Carina Kumlin som uppger att kommunen vill dra ner på antalet inhyrda sjuksköterskor.
Förra året uppgick kostnaden för sjuksköterskor från bemanningsföretag till två miljoner kronor, enligt vård- och omsorgschefen.
– Vi har hamnat i bemanningsfällan. Men fler sjuksköterskor i grundbemanningen kommer att leda till mer kontinuitet för både personalens arbete och arbetsmiljö samtidigt som patientsäkerheten ökar.
2015 köpte landets kommuner tjänster från bemanningsföretag – exempelvis socialsekreterare, förskollärare och sjuksköterskor – för 1,2 miljarder, enligt Statistiska centralbyrån.
Den totala kostnaden för hyrpersonal inom landets landsting och regioner uppgick förra året till 4,6 miljarder kronor, enligt Sveriges kommuner och landsting.
Högre lön och bättre arbetsvillkor är några av anledningarna till att sjuksköterskor väljer att gå vägen genom bemanningsföretag, enligt en undersökning från branschtidningen Framtidens karriär – sjuksköterska.
I Östhammars kommun finns en plan att öka kompetensen bland sjuksköterskor och undersköterskor, enligt Carina Kumlin. Antalet så kallade Silviasystrar ska blir fler, alltså undersköterskor som gått en utbildning specialiserad på demensvård.
– Vi kommer kanske fortfarande ha inhyrd personal framöver, men med de här nyanställningarna kommer vi en bra bit på vägen i att dra ner på antalet inhyrda sjuksköterskor, säger Carina Kumlin.