Om en svag person blir utan sin medicin kan det få allvarliga konsekvenser, varnar Monica Brundin, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska (mas).
Monica Brundin har gått igenom antalet avvikelser som skett i verksamheten under fjolåret. År 2010 skedde 716 registrerade avvikelser i läkemedelshanteringen. Det är en ökning med närmare 50 procent jämfört med året innan, då 480 avvikelser noterades. Framför allt handlar det om äldre personer som har blivit utan sin medicindos på kommunens sju särskilda boenden. Cirka 280 platser finns i hela kommunen.
– Cheferna på enheterna måste skapa specifika rutiner för hur man fördelar jobben. Det är något som behöver förbättras, säger Monica Brundin som inom kort ska redovisa den nya kvalitetsrapporten för socialnämnden.
Tidigare år har mediciner till olika patienter förväxlats vid flera tillfällen på de läkemedelsvagnar som använts, vilket UNT skrivit om. Det kan vara betydligt allvarligare än att en dos uteblir. För att undvika läkemedelsförväxling har alla läkemedelsvagnar nu tagits bort. I stället förvaras medicinerna i skåp på respektive rum, men rutinerna för hanteringen av medicinutdelningen fungerar inte fullt ut.
– Det är en ny arbetsmetod och förändringen gör att risken för utebliven dos ökar initialt, säger Monica Brundin.
Vilka risker finns med att äldre personer blir utan sin medicin?
– Det är individuellt och beror förstås på viken medicin det är. Får man inte sin blodproppsförebyggande medicin är det naturligtvis allvarligt, säger Monica Brundin och tillägger att när vårdpersonal upptäcker att medicinering uteblivit tillkallas alltid tjänstgörande sjuksköterska.
– Sjuksköterskan gör en bedömning om det är så allvarligt att man ska kontakta läkare, eller om det går att säkerställa så att patienten får sin dygnsdos på annat sätt.
Totalt skrevs 1 704 avvikelser ned år 2010. Det är en ökning med cirka 200 ärenden från året innan, och en fördubbling jämfört med år 2007 då endast 866 avvikelser noterades. Förutom läkemedelshantering handlar avvikelserna ofta om fall.
Enligt Monica Brundin har arbetsmetoden för avvikelsehantering förbättrats, vilket kan ha bidragit till ökningen. Hon poängterar också att det faktum att avvikelser skrivs ned i sig är ett tecken på gott kvalitetsarbete och att det gör det möjligt att utveckla verksamheten och förbättra patientsäkerheten.