Tidigare har förvarsorganisationen, som bildades 2009, bestått av två granskningsgruppper och en referensgrupp med en representant från samtliga åtta partier, samt intresseorganisationer och grannkommuner.
Tidigare i år lämnade SKB in en ansökan om att bygga ut det befintliga slutförvaret (SRF) även för rivningsavfall och som mellanlager för långlivat radioaktivt avfall.
Det, och det faktum att regeringen inom ett par år kommer rikta frågan om hur kommunen ställer sig till ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark, kräver mer kunskap av politikerna.
Därför har man format ett förslag till en ny slutförvarsorganisation.
Det som skiljer sig från tidigare är att samtliga ledamöter i kommunfullmäktige ingår i referensgruppen, något som Barbro Andersson Öhrn (S), ordförande i säkerhetsgruppen, anser viktigt.
- Det är trots allt kommunfullmäktige som fattar beslut och det är viktigt att man är bekant med Strålskyddsmyndighetens granskningsresultat.
Enligt Marie Berggren, chef för strategienheten, är det också en tidigare utvärdering av organisationen som föranlett förslaget.
– Konsultbolaget som gjorde utvärderingen menade att det kunde vara svårt för oss att motsätta oss ett slutförvar med tanke på SKB:s investeringar. Vi har inte upplevt det så, men den nya organisationen är ett sätt att bredda vår kunskapsbas för att hantera det.
Förslaget om den nya organisationen ska klubbas igenom av kommunfullmäktige i december. Den nya referensgruppen kommer sedan att ha utbildningar vid varje sammanträde fram tills att beslut om slutförvaret tas.