Fler isfria sjöar i framtiden
I framtiden kan isfria sjöar vintertid bli en allt vanligare syn. Att isen ligger kortare tid på senare år är ett resultat av klimatförändringar. Hur klimateffekter påverkar de stora sjöarna är en av de saker som diskuterats när 140 forskare från 18 länder träffats i Norrtälje i veckan.
Foto: Eva Nevelius
Han är en i den stora grupp forskare från olika länder som deltagit i European Large Lake Symposium i Norrtälje i veckan.
För det mesta har man suttit inne i föreläsningssalarna på Campus Roslagen men på torsdagen gavs en möjlighet att komma ut i till Upplands näst största sjö, Erken. Här ligger Erkenlaboratoriet, en underenhet till limnologiska avdelningen vid Uppsala universitet, värd för konferensen.
- Ett av våra teman har varit klimatförändringar. Ett förändrat klimat kan leda till mer extremt väder med mycket regn, större tillrinning till sjöarna och ökad näringstillförsel, berättar projektledaren Karin Beronius.
En annan effekt kan bli att nya, invasiva, arter sprider sig och kanske helt konkurrerar ut de arter som funnits i området tidigare. I Erken har signalkräftan sedan länge ersatt flodkräftan och här finns gott om vandrarmussla som kan ha en explosionsartad tillväxt och täcka hela bottnar.
Men rent konkret är det nog studierna av isläggningen på sjön som tydligast visar på klimatförändringar. Vid Erkenlaboratoriet finns unika mätserier så långt tillbaka som 60 år i tiden. Och forskaren Don Pierson visar diagram över hur isen legat allt kortare tid på sjön på senare år. Numera sker isläggningen ibland inte förrän i februari, mars medan det tidigare skedde redan i november.
- Om 50 år kanske det kommer att vara många vintrar helt utan is på sjön. Det har inte hänt en enda gång ännu men förra året var det närmaste vi har kommit hittills, berättar han.
Mindre möjligheter till skridskoåkning alltså. Men avsaknad av is kan också påverka levnadsbetingelserna för växt- och djurlivet i sjön. Det handlar om hur mycket ljus som når ner under ytan och om hur vattnet skiktar sig.
Även i Italien har man noterat klimateffekterna och Nico Salmaso tycker det är viktigt att forskare från olika kulturer och nationaliteter nu träffas för att utbyta erfarenheter.
- Det är helt klart en förändring på grund av klimatet. Vi har bevis för höjda temperaturer under de senaste 40 åren, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!