Fler ensamkommande flyktingar nästa år

Nästa år ska Östhammars kommun ta emot fler ensamkommande flyktingbarn. På flyktingboendet flaggar man redan nu för platsbrist.

integrationspedagogerna Stella Örsell och Naqib Torakitrivs hjälper ungdomarna med sådant som föräldrar i vanliga fall gör.

integrationspedagogerna Stella Örsell och Naqib Torakitrivs hjälper ungdomarna med sådant som föräldrar i vanliga fall gör.

Foto: Magdalena Prevéus

Östhammar2013-12-23 08:02

Östhammars kommun har skrivit ett nytt flyktingavtal med Migrationsverket som innebär att de ska kunna ta emot 15 ensamkommande flyktingar mellan 15 och 18 år, vilket är en ökning med fem barn jämfört med tidigare år. Vissa av de som kommer till Sverige har permanent uppehållstillstånd medan andra är asylsökande och väntar på beslut från Migrationsverket. I det nya avtalet ska sju av platserna vara vigda åt asylsökande. Idag är tre av tio platser avsedda för asylsökande.

Kristian Örsell, enhetschef på kommunens flyktingboende Österro, är oroad över att kommunen har beviljat så pass många fler asylplatser.
- Med dagens personalstyrka har vi plats för 12 boende men den ökade kvoten asylsökande ställer högre krav på personalen.

Han har erfarenhet av att de asylsökande ungdomarna ofta har stor oro och ångest och behöver mycket stöd från personalgruppen. Många av dem har rest över hela Europa för att nå Sverige och det är vanligt att de har farit illa på vägen och behöver bearbeta sina minnen. Kristian Örsell säger att det är ett intensivt arbete för personalen och att de har beredskap dygnet runt om någon ungdom behöver stöd.
Det är även mer praktiskt som ska lösas kring de asylsökande ungdomarna, som läkarundersökningar, myndighetskontakter och kontakt med skolan. Han menar att den ökade andelen asylsökande gör att det finns en risk att de som kommer med permanent uppehållstillstånd inte får plats på Österro utan tvingas flytta till andra boenden.
- De här barnen har redan flyttat runt mycket och det är inte bra för anknytningen om de återigen tvingas byta boende, skola och kompisar.

Trots vissa farhågor menar han att Österro kommer att kunna bedriva en bra omsorg. Han pekar på att personalen är en handplockad grupp med både kulturella och språkliga förmågor som gör att ungdomarna lättare knyter an och kan integreras. Tanken är att ungdomarna ska slussas ut kontinuerligt från Österro och flytta till en självständig lägenhet i Gimo efter 18-årsdagen och att boendet sedan ska fyllas på med nya. När de fyller 21 år tar kommunen över ansvaret och hjälper till med boende och stöd.
– Hur det går sedan vet jag inte. Vi arbetar mycket med integration men vi vet också att de här ungdomarna har många trauman som pockar på. Det är inte lätt för dem när de kommer ut till en kärv arbets- och bostadsmarknad.

Ingen kan svara på hur många ungdomar som verkligen kommer att komma till Östhammar eftersom alla kommuner i hela Sverige är tvingade att ta emot ensamkommande barn från och med nästa år. Det är ett femtiotal kommuner som inte har avtal med Migrationsverket och de kommer i första hand att få börja ta emot dem som kommer. När Migrationsverket hör av sig om att ett barn är på väg har kommunen 48 timmar på sig att få fram en plats, berättar Kerstin Björck Jansson (C ) ordförande i socialnämnden. Om Österro inte har platser köper kommunen tjänsten från annat håll. För att kunna möta den ökade flyktingkvoten ska kommunen anställa en till socialsekreterare. Övriga kostnader runt barnen står Migrationsverket för och kommunen får 1600 kronor per dygn för en tom plats och 1900 kronor för en belagd plats på Österro, eller i annat boende som kommunen har avtal med. Staten har också gått in med medel som föreningar har kunnat söka för att hjälpa de ensamkommande ungdomarna med fritidsaktiviteter och integrering.

För några dagar sedan stod det klart att Filadelfiaförsamlingen Korsdraget får 60 000 kronor och Gimo IF:s fotbollssektion får 10 000 kronor. Pastor B G Backman är glad att de fick bidraget.
– Vi ska använda pengarna till sommarläger och till vår barn- och ungdomsverksamhet i Gimo som många asylsökande besöker.

FAKTA: ensamkommande barn
Enligt Migrationsverkets prognos kommer ungefär 4 000 ensamkommande barn och ungdomar att söka asyl i Sverige nästa år. För tio år sedan var antalet ensamkommande barn i Sverige runt 400. De flesta kommer från samma länder som de stora grupperna som söker asyl. De senaste åren kommer de största grupperna från Afghanistan, Somalia och Syrien.

Kommunen ansvarar för ensamkommande barns mottagande, omsorg och boende men kan söka statligt stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om