När Agnes Waller berättar för jämnåriga ungdomar att hon läser på gymnasiets tekniska program möts hon ofta av förvånade blickar. De förstår inte hur hon orkar med naturvetenskapliga ämnen.
- Många tycker nog att det verkar jobbigt och svårt så de väljer andra program, säger Agnes Waller.
Hon har åkt ner från Gävle tillsammans med pappa Göran Waller för att se om Forsmarks skola kan vara något för henne. Nu läser hon första året i Gävle, men tycker att det verkar finnas flera fördelar med att flytta.
- Att man tidigt kan få jobb på Forsmark är ju bra. Men att jobba med kärnkraft är något jag har börjat fundera på bara den senaste veckan, säger hon.
Göran Waller tror också att det skulle vara bra för dottern att bo på skolans elevhem, det blir mindre ensamt och man blir del av en gemenskap. Läraren Zara Järvström berättar att det är mycket som händer på skolan just nu. I samarbete med Forsmarks Kraftgrupp ges sedan nyligen ett eftergymnasialt företagsanknutet fjärde år. Utbildningen varvar teorin med praktik på Forsmarks kärnkraftverk.
- Vattenfall och Dannemora gruva kommer att behöva rekrytera mycket personal kommande år, och då är den här utbildningen bra att ha, säger hon.
Skolan planerar även ett närmare samarbete med Gimo Bruksgymnasium. Från hösten 2012 ska eleverna kunna läsa vissa ämnen i Gimo och andra i Forsmark. Samarbetet är ett led i arbetet med att locka fler elever till tekniken och naturvetenskapen. Forsmarks skola har i dag 85 elever, men skulle gärna ta emot 20 till.
- Bruksgymnasiet har resurser som vi inte har, och tvärtom. På det här sättet kan vi bredda programmen så att man läser fler ämnen, säger Zara Järvström.
Förutom utställningar och informationsföreläsningar kunde besökarna på öppet hus gå en tipsrunda med frågor om Forsmark med omnejd. Chris Ryttinger, som just har börjat på skolan, gick rundan tillsammans med sin mormor och föräldrarna, som var nyfikna på hennes nya skola. Hon tycker att det är lite för tidigt att säga om hon är nöjd med skolan eller inte.
- Det jag gillar är att jag får plugga hur mycket jag vill, inte bara basämnen. Jag vill utvecklas inom matematiken och då är det bra att det även finns kvällskurser, säger Chris Ryttinger.