Fler elever räddar inte skolorna

En ny prognos som barn- och utbildningsnämnden i Östhammar tagit in visar att elevunderlaget antagligen kommer att öka de närmaste 20 åren. Men ökningen blir för liten för att motivera att alla skolor ska vara kvar.

Frösåkersskolan i Östhammar är en av de skolor som pekades ut för nedläggning i skolutredningen.

Frösåkersskolan i Östhammar är en av de skolor som pekades ut för nedläggning i skolutredningen.

Foto: Anders Hedberg Magnusson

Östhammar2010-03-05 06:55
Antalet elever i grundskolan i Östhammars kommun har stadigt gått nedåt under and­ra hälften av 00-talet. Det har inneburit att skolklasserna blivit mindre och att skolornas lokaler inte utnyttjats på ett effektivt sätt. Därför beställde Östhammars kommun under förra året en utredning från konsultfirman Öhrlings Price Waterhouse Coopers med syfte att dels göra en prognos för elevunderlaget under nästa årtionde, dels att föreslå en åtgärdsplan för skolverksamheten i Östhammar.
Skolutredningen, som den kom att kallas, blev mycket omdiskuterad både bland de politiska partierna i kommunen och inom skolverksamheten. En del av den kritik som riktades mot utredningen var att den inte tog i beaktande effekten som slutförvaret i Forsmark och nyöppnandet av gruvan i Dannemora skulle kunna få.

I den nya prognos som barn- och utbildningsnämnden beställt från Öhrlings Price Waterhouse Coopers tas dessa ytterligare arbetstillfällen i kommunen med i beräkningen.
Prognosen målar upp tre tänkbara sätt som elevunderlaget kan utvecklas under de närmaste 20 åren. Om befolkningsutvecklingen i kommunen fortsätter på samma sätt som den gjort de senaste fem åren kommer elevunderlaget att minska svagt eller förbli oförändrat. Men om slutförvaret av kärnbränsle som planeras av Svensk Kärnbränslehantering förläggs i Forsmark och gruvan i Dannemora åter tas i drift så ökar elevunderlaget något. Vid 2030 skulle det stabiliseras på en nivå som är mellan 10-12 procent högre än den tidigare tänkta utvecklingen. Om även 40-talisternas pensionsavgångar och nyrekrytering på kommunens största arbetsgivare räknas med höjs siffran ytterligare något.
Men enligt prognosen skulle denna ökning ändå inte vara tillräcklig för att nå upp till de nivåer som funnits tidigare i kommunen och som skolverksamheten är dimensionerad för.

Lennart Owenius (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, berättar att nedskärningar antagligen är oundvikliga även om prognosen stämmer.
- Det är svårt att säga exakt hur många platser som står tomma i skolan och som skulle behöva fyllas. Men inte ens med den mest optimistiska prognosen skulle det bli mer än en ny elev per årskull och klass, säger Lennart Owenius.

Barn- och utbildningsnämnden har fått i uppdrag att ta fram ett underlag för beslut om nedskärningar i skolverksamheten till kommunfullmäktiges möte i juni. Enligt Lennart Owe­nius är den senaste prognosen ett steg på vägen till att kunna lägga fram ett förslag.
- Vi tittar på de siffror vi fått nu och ser hur de påverkar våra behov inom skolverksamheten i framtiden. När vi kommit fram till en prognos och en utveckling som vi tycker verkar sannolik så går ärendet vidare till kommunstyrelsen och sedan till kommunfullmäktige, säger Lennart Owenius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!