Nu vill socialnämnden inleda en dialog med kommunstyrelsen för att hitta gemensamma lösningar på problemet.
Kerstin Björck Jansson (C) är ordförande i socialnämnden och hon ringar in fyra grupper som har svårt att hävda sig på bostadsmarknaden.
Den första är unga personer som ännu inte kommit in i arbetslivet, den andra är ensamkommande flyktingungdomar, den tredje är invandrare och den fjärde är en grupp invånare som av olika anledningar har svårt att hävda sin rätt till egna bostadskontrakt, till exempel på grund av låg inkomst.
– För ungefär två år sedan skrev kommunen avtal med Migrationsverket om att ta emot ett visst antal flyktingar och invandrare per år, så dessa grupper har vuxit och kommer att växa ännu mer, säger Kerstin Björck Jansson.
Trots att fler personer står utanför bostadsmarknaden i dag upplever hon dock inte att det är fler som söker bostadssociala kontrakt inom kommunen. Dessa kontrakt har minskat drastiskt sedan några år tillbaka.
– För 4–5 år sedan var det många som hade sådana kontrakt. Socialnämnden började då jobba mer aktivt med insatser för att få fler att ordna egna kontrakt, vilket gav dem mer självkänsla. Men om en person inte kan skaffa ett eget kontrakt har socialnämnden alltid ett ansvar för att personen ska ha tak över huvudet.
Socialnämnden vill nu tillsammans med kommunstyrelsen ta fram gemensamma strategier och handlingsplaner för att hitta lösningar för de grupper som har svårt att få en egen bostad.
– Vi behöver ta ett gemensamt ansvar inom kommunen för att dessa grupper ska komma ut på bostadsmarknaden, då behövs det en kommunal helhetsstrategi, säger Kerstin Björck Jansson.
För att få hyra en lägenhet i Östhammarshem krävs att du har en fast inkomst eller på annat sätt kan uppvisa långsiktig försörjning. Anders Erixon, vd på Östhammarshem berättar vilka som vanligtvis nekas bostad.
– De som har betalningsanmärkningar och de som har blivit vräkta eller utkastade av tidigare hyresvärd får svårt att hyra hos oss. De som är arbetslösa likaså. Om vi bedömer att vi inte får tecken på god betalningsförmåga nekas personen bostad.
Med en förändrad arbetsmarknad där kortare anställningar och projektanställningar blir allt vanligare är det svårare för unga att få en fast inkomst och därmed kunna teckna ett hyreskontrakt.
– Vi ser inte till åldern på de sökande utan på huruvida man kan ta ansvar för sin hyresbetalning. Vår livsbetingelse är att vi får in tillräckligt med pengar för att kunna hålla de hyresnivåer vi har.