Fler alger med färre rovfiskar
Forskare vid Fiskeriverket började fundera över sambandet mellan förekomsten av stora rovfiskar och alger. Nu ligger de bakom en studie som visar att tillgången på större fiskar kan ha lika stor betydelse för mängden alger som övergödningen.
Lars Ljunggren och Alfred Sandström, då vid Fiskeriverket i Öregrund upptäckte ett samband mellan förekomsten av rovfiskar och andelen alger.
Foto: Klemens Eriksson
- Vi tyckte oss se visuellt att i vissa delar av Stockholms skärgård skedde det en förändring med mer och mer trådalger. När vi såg vilken information vi hade om fisksamhället på de här platserna trillade polletten ner. Vi upptäckte att det fanns ett samband, berättar Alfred Sandström som numera arbetar vid Fiskeriverkets sötvattenlaboratorium i Drottningholm.
Tidigare har man trott att övergödningen är den faktor som är helt avgörande för förekomsten av alger.
- Men det var inte mer näringsämnen i de här områdena, nästan tvärtom. Det gick inte att förklara det mönster vi såg på det sättet. I stället handlade det om tillgången på rovfiskar.
Abborre, gädda, gös och piggvar äter nämligen småfisk som spigg. Småfisken i sin tur äter mindre kräftdjur och snäckor som lever av alger.
När de större rovfiskarna försvinner rubbas balansen. Småfiskarna blir fler och det leder i sin tur till att antalet kräftdjur och snäckor minskar. Algerna betas inte längre bort på samma sätt utan kan växa till sig.
Tillsammans med bland annat Klemens Eriksson som forskade vid systemekologen vid Stockholms universitet genomfördes experiment för att se vad som händer om rovfiskar stängs ute. Burar med kakelplattor placerades under vattnet och tillväxten av alger studerades. Vid några av försöken tillsattes också näringsämnen.
- I försöken var det nästan lika stor effekt av att ta bort rovfiskarna som att tillsätta näringsämnen. Sedan är det svårt att veta om det också gäller för havet i stort, säger Alfred Sandström.
Han påpekar att resultaten inte innebär att det är oväsentligt att försöka få stopp på utsläppen till Östersjön.
- Så är det inte alls. Tvärtom. Men det visar sig att ett skevt fisksamhälle kan göra att effekten av övergödningen förstärks. Om det finns ett välmående fisksamhälle i balans slår inte symtomen av övergödningen igenom i samma omfattning.
En annan slutsats som Alfred Sandström dragit är att det är viktigt att se sambanden mellan vattenkvalitet och fiske.
- Fisken är en del av ekosystemet. Att vårda fisk- och vattenmiljöer hänger ihop. Det här gör den kopplingen ännu tydligare.
På Fiskeriverket i Öregrund arbetar man nu vidare med resultaten av studien som för en tid sedan uppmärksammades i tidskriften Nature.
- Nu vet vi att det inte bara går att tänka på näringsämnen. Här har vi en faktor till som man måste jobba med. Det gäller att se om vi kan få tillbaka de stora rovfiskarna som på en del platser minskat mycket i antal, säger Ulf Bergström vid Fiskeriverket i Öregrund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!