Fjärdgrupp styr utevcklingen över öarna
Startskottet har avlossats för Östhammarsfjärdarna. Olof Sandström på Skutab (Skärgårdsutveckling AB), fick i veckan uppdraget av Östhammars kommun att vara en av dem som drar i gång ett projekt för att förbättra vattenkvaliteten.
My, t v, och Ronja Wind badar i Östhammarsfjärden.
Foto: Christer Bergström
- Det är meningen att vi ska yttra oss över de förslag till åtgärder som kommer från länsstyrelsen. Det är förslag till åtgärder som sedan slutligt tas av vattenmyndigheten. Vår roll blir därför mycket central och viktig och vi har mycket stora möjligheter att påverka vilka åtgärder som till slut kommer att genomföras, säger Olof Sandström.
UNT skrev tidigare i år om Östhammarsfjärdarna. Östhammars kommun väckte frågan om att ta tag i problemet med den dåliga vattenkvaliteten och kontaktade Upplandsstiftelsen. Stiftelsen, som är huvudman för arbetet , gick till länsstyrelsen och länsstyrelsen i sin tur till vattenmyndigheten. Det resulterade i att vattenmyndigheten finansierar projektet. Olof Sandström på Skutab genomför det.
- I fjärdrådet är det meningen att en dialog ska föras mellan rådets representanter om vilka åtgärder som ska genomföras.
Redan nu finns ett antal förslag listade. Dessa handlar exempelvis om ökad rening i kommunens reningsverk, översyn i enskilda avlopp, syresättning i bottenvatten, att bekämpa bakterier i avloppsvatten och att binda fosfor kemiskt i bottnarna så att fosfor inte löses ut, säger Olof Sandström.
Målet med arbetet är att få ett friskare och klarare vatten för bad och fiske, samt att förhindra igenväxning.
- Fjärdrådet får formulera åtgärderna och vilka åtgärder som föreslås beror på vilka syften vi vill nå. Vill vi ha mer fisk och mindre vass? Det påverkar vilket åtgärdspaket som läggs nästa vår.
Slutligt beslut om förvaltningsplan fattas efter samråd i december år 2009, och åtgärderna ska vara i gång senast år 2012.
Det är främst övergödningen och förekomsten av fosfor och kväve som lett till att Östhammarsfjärdarnas vatten blivit grumligt och haft tendenser till igenväxning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!