Fjärde skolår ska höja kompetensen
En eftergymnasial utbildning ska höja kompetensen bland de arbetssökande till Forsmarks kärnkraftverk. Redan nästa år kan det "fjärde året" bli en del av gymnasieskolan.
Därför väljer man nu på Forsmarks Kraftgrupp att starta ett "fjärde gymnasieår" som kommer att vara en vidareutbildning för dem som gått ut naturvetenskapliga eller tekniska programmet på gymnasiet. På Forsmarks Kraftgrupp är förhoppningen att flera av de som läser vidareutbildningen ska börja jobba på Forsmarks kärnkraftverk efter avslutad utbildning.
- Det behövs en blandning av åldrar och kompetens här på Forsmark. Vi hoppas att de som kommer från den här utbildningen ska arbeta kvar hos oss och gå vidare inom företaget, säger Richard Grönlund.
I förlängningen hoppas man på Forsmarks Kraftgrupp att vidareutbildningen ska bli en del av gymnasieskolan i Forsmark. Men under det första året kommer Forsmarks Kraftgrupp själva att stå för utbildningen.
- Vi tror att det finns ett stort intresse för en sån här utbildning. Det finns de som vill jobba hos oss direkt efter gymnasiet. Nu kan vi erbjuda dem en otroligt bra utbildning med stor chans att få jobb inom branschen, säger Richard Grönlund.
Den första kullen av åtta elever kommer att tas in i vår och börjar sedan till hösten. I utbildningen kommer kurser i bland annat teknik, underhåll och styr- och reglerteknik att ingå. Dessutom kommer eleverna att få öva på det nedlagda kärnkraftverket i Barsebäck, som numera är en utbildningsanläggning.
- Det första året fokuserar vi utbildningen på kraft och värme. Tanken är att de som går utbildningen ska få sådan kompetens att de kan arbeta som stationstekniker hos oss. Men nästa år och framöver kommer det att finnas fyra olika inriktningar att välja på och ett tjugotal platser på utbildningen, säger Richard Grönlund.
Arbetet med att höja kompetensen hos dem som söker direkt från gymnasiet har pågått under en längre tid i samarbete med Forsmarks gymnasium.
- Skillnaden är stor om vi jämför hur det är nu med hur det var när det fanns en linje för gymnasieingenjörer. Men nu kommer förhoppningsvis gymnasieingenjören tillbaka, säger Richard Grönlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!