Det unga paret dömdes den 10 maj till tio års fängelse vardera för att ha smugglat och sålt stora mängder narkotika. Fyra dagar senare beslagtog Kriminalvården ett brev adresserat till mannen i paret. Brevet bestod enbart av en stor mängd siffror, men Kriminalvården lyckades dekryptera siffrorna.
Brevet är skickat från någon som säger sig "kunna hjälpa till om du fortfarande behöver hjälp". Brevskrivaren har en man som är redo att ta på sig mannens straff i utbyte mot ersättning. Brevskrivaren ska kontaktas genom att skicka brev till "adressen du fått tidigare". En annan person i häktet ska ha fler uppgifter om hur brevskrivaren kan kontaktas, enligt brevet.
Den 25 maj kom ytterligare ett brev fyllt av siffror. Även det har dekrypterats. Brevet inleds med: "Jag fick ditt brev". Brevskrivaren uppger att erbjudandet om att någon kan ta på sig straffet står kvar. Brevskrivaren "hoppas flickvännen mår bra" och skriver att det finns en lägenhet som väntar när mannen kommer ut. Brevskrivaren ber också mottagaren skaffa telefontillstånd så att de kan prata vidare.
Men enligt Kriminalvården fick mannen aldrig något telefontillstånd och skickade heller inga brev, förutom till flickvännen.
Under tingsrättsförhandlingen avslöjades att paret skickat hemliga brev till varandra i häktet, bland annat med lappar gömda bakom frimärken. De nya dekrypterade breven kommer läggas fram som bevisning i hovrätten.
– Breven stärker misstankarna. De ger uttryck för att någon vill ta på sig skulden för det han har gjort i linje med vad övrig bevisning visar, säger åklagaren Jonas Peterson.
Åklagarsidan tror sig veta vem som skickat breven och en teori är att mannen i paret tidigare varit inblandad i ett liknande upplägg som det på Gräsö.
Försvararen Anna Vikström menar dock att mannen inte vet vem som skickat breven eller varför:
– Min klient kan inte hållas ansvarig för brev han inte har någon som helst kännedom om, säger hon.
I övrigt kommer hon i hovrätten att argumentera för att tingsrätten inte angav tillräckliga skäl i sin dom för att döma hennes klient för synnerligen grova brott.
Kvinnans advokat Alexander Norman kommer att argumentera på liknande sätt:
– Dessutom klumpades min klient ihop med sin medåtalade vilket var felaktigt. Min klient hävdar att hon är helt oskyldig, säger han.
I tingsrätten hävdade kvinnan att pojkvännen bland annat använt hennes mobiltelefon utan hennes vetskap.
Åklagaren yrkade i tingsrätten att paret skulle dömas till 12 års fängelse vardera och den så kallade målvakten till 9 års fängelse. Målvakten, som åklagaren menar bistod paret genom att hämta ut postpaket som innehöll kilovis med narkotika, friades dock då tingsrätten inte ansåg att det gick att bevisa att mannen visste vad paketen innehöll.
När det gäller målvakten kommer åklagaren inte att lägga fram någon ny bevisning. Han kommer dock yrka att bevisen som lades fram i tingsrätten räcker för fängelse.
Men målvaktens försvarare, Karin Lavén, hävdar att tingsrätten bara delvis gjorde rätt bedömning.
– Det var rätt att han friades eftersom han saknade uppsåt, men min klient hämtade bara ut ett paket.
Tingsrätten ansåg att det var styrkt att mannen hämtat ut sex av totalt åtta paket.
– Dessutom menar jag att smugglingsbrottet som min klient åtalades för var fullbordat redan när paketen anlände till Sverige, säger Karin Lavén.
Hovrättsförhandlingen väntas ta fem dagar.