Felen staplades på varandra i Forsmark

Det var tre av varandra oberoende fel som skapade den allvarliga situationen i Forsmark den 25 juli. UNT var med när Forsmark i går genomförde en rekonstruktion av händelserna i kontrollrumssimulatorn.

Östhammar2006-08-23 00:00
Det är svårt att förstå den dramatik som utspelade sig i kontrollrummet på Forsmark reaktor 1 strax efter klockan 13 tisdagen den 25 juli, när en kortslutning i ett ställverk utanför byggnaden orsakade ett snabbstopp. Men i simulatorrummet går det att få en liten inblick i hur stressande och påfrestande det måste ha varit för personalen.
Fullskalesimulatorn på Forsmark är en identisk kopia av kontrollrummen i reaktor 1 och 2. Här tränar personalen tio dagar varje år för att lära sig hantera olika typer av scenarier. I går genomförde Forsmark en rekonstruktion av händelseförloppet för en månad sedan, och UNT var på plats.

Tystnaden bryts
Den tystnad som normalt sett råder i kontrollrummet förbyts på ett ögonblick till ett pandemonium. Det börjar med en tjutande signal och panelerna blinkar som en julgransbelysning. Hundratals lampor blinkar och pockar på uppmärksamheten. Personalen börjar omedelbart arbeta febrilt med att kartlägga felen.
— Driftstörning, ropar skiftchefen. Snabbstopp utlöst.
På en skärm tänds en mängd gula lampor som visar att styrstavarna som stoppar kärnreaktionen är på plats. Fyra av de åtta pumparna är i drift. Man har spänningsförlust i instrument och subar. Några lampor i taket slocknar. Strax går brandlarmet.
— Brand i turbinhallen, ropar en av stationsoperatörerna.

Militärisk disciplin
Branden kan inte verifieras, kamerorna i turbinhallen är strömlösa. Det dröjer ett par minuter till innan man får veta att det varit ett falsklarm.
Alla uppgifter och order upprepas, det är militärisk disciplin som råder. Checklistorna gås igenom.
Utrymning av byggnaden beordras via högtalarsystemet. Fast i verkligheten skedde aldrig det. Högtalarsystemet var också utslaget. Rekonstruktionen är inte helt perfekt.
Efter en kvart är det lugnt och tyst igen. Läget är under kontroll.
Forsmarks rapport om händelseförloppet blev offentlig i går och innehållet är såväl skrämmande som en smula betryggande. Någon risk för en härdsmälta fanns det inte.

En ren slump
Vid incidenten startade inte två av de fyra reservgeneratorerna som ska pumpa in vatten för att kyla av härden. Det var visserligen en ren slump att inte alla fyra stannade, men det hade ändå inte inneburit något problem, menar Forsmark. Reservgeneratorerna hade enkelt kunnat startas från kontrollrummet. Så länge personalen agerade enligt instruktionerna fanns det alltså ingen risk för en härdsmälta.
Dessutom fanns det fortfarande ström från ett lokalt nätverk att tillgå.
Men förutsättningen att personalen måste agera snabbt inne i kontrollrummet för att avhjälpa ett fel i nödkylningssystemet strider mot en viktig säkerhetsregel, som säger att personalen inte ska behöva göra någonting på 30 minuter. Systemet ska fungera automatiskt, någon insats ska inte vara nödvändig. Tanken är att detta ska förhindra felaktiga beslut.
Ingvar Berglund, säkerhetschef på Forsmark säger att man inte har analyserat om 30-minutersregeln hade hållt om ingen av reservgeneratorerna hade startat.
— Jag vet faktiskt inte, vi har inte tittat närmare på det scenariot. Men så mycket står klart att om personalen hade agerat korrekt hade de förmodligen startat alla fyra reservgeneratorerna inom fem minuter. Därför fanns det ingen risk för en härdsmälta, säger Ingvar Berglund.

Fortplantade sig
Det allvarliga i situationen är att det var så många fel.
— Felen staplades på varandra. Vi fick problem som fortplantade sig in i byggnaden, felen dök upp på tre olika säkerhetsnivåer av fem möjliga, det är allvarligt, säger Ingvar Berglund.
Det första felet inträffade i ställverket utanför byggnaden, där Svenska kraftnäts tekniker arbetade med underhåll. En koppling genomfördes på fel sätt och en ljusblixt uppstod med kortslutning som följd. Kontakten mellan Forsmark och det yttre nätet upphörde och ett snabbstopp av reaktorn inleddes automatiskt.
Det andra felet fanns i de båda turbinerna inne i Forsmark. Komponenter hade monterats felaktigt. När spänningen från nätet försvann började turbinerna jobba hårdare för att kompensera bortfallet, och när plötsligt all kontakt med omvärlden upphörde uppstod därför en plötslig intern överspänning i Forsmark.
Det tredje felet inträffade inne i säkerhetssystemen som ska försörja härden med vatten. Överspänningen från turbinerna spred sig till säkerhetssystemen.

Felkonstruerade
Här är det meningen att fyra komponenter, så kallade UPS:ar, ska skydda systemet från överspänning. Men två av UPS:arna klarade inte av att hantera den kraftiga spänningstoppen som låg på 120 procent av normalläget.
Det berodde enligt Forsmark på att UPS:arna var felkonstruerade. Men leverantören, tyska AEG, förklarade i går i ett pressmeddelande att Forsmark hade beställt UPS:ar som bara skulle behöva klara 110 procent överspänning.
— Med de åtgärder vi nu håller på att genomföra kommer en liknande händelsekedja inte att vara möjlig igen, säger Ingvar Berglund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om