Föreningar vill upphäva beslutet om slutförvaret

Fel plats, osäker metod och ingen naturprövning. Kritikerna sågar regeringsbeslutet att tillåta bygget av ett slutförvar av kärnavfall i Forsmark. De vill att Högsta förvaltningsdomstolen upphäver beslutet.

Här ska slutförvaret ligga, inte långt från Forsmarks kärnkraftverk. Nu går sex föreningar ihop och begär rättsprövning av regeringens ja till bygget.

Här ska slutförvaret ligga, inte långt från Forsmarks kärnkraftverk. Nu går sex föreningar ihop och begär rättsprövning av regeringens ja till bygget.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2022-04-29 19:56

Sex natur-och miljöföreningar begär rättsprövning av regeringens beslut om att tillåta slutförvar av använt kärnbränsle i Forsmark. De menar att beslutet strider mot miljöbalken och bygger på felaktiga faktabedömningar.

Det är Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG), Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen Uppsala län och Naturskyddsföreningen Östhammar som går ihop och ansöker om rättsprövningen hos Högsta förvaltningsdomstolen. 

undefined
Kopparkapseln är en av tre barriärer som ska skydda människor och miljö från den radioaktiva strålningen från kärnbränslet. Kritikerna menar att det inte bevisats att den är säker.

Till grund för sin ansökan lämnar de en 39-sidig sågning av beslutet och KBS-3 metoden. 

KBS-3 bygger på tre barriärer som ska skydda människor och miljö från bränslet i 100 000 år – berget, leran och kopparkapseln. Föreningarna konstaterar att alla tre har brister. 

Berget är måhända sprickfritt, men ligger i ett område med ökad risk för jordbävningar. Få sprickor betyder liten förekomst av vatten, vilket enligt föreningarna betyder att barriär nummer två, leran, riskerar att fungera sämre än tänkt. Leran blir då inte den tätning som är tänkt runt kopparkapseln. Den innersta och enligt föreningarna viktigaste barriären – kopparkapseln – anses inte heller hålla måttet. Risken för korrosion anses inte vara tillräckligt utredd.

Föreningarna anser att Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) bedömning av slutförvaret som en helhet är fel. Man kan inte säga att de tre barriärerna sammantaget räcker för ett ja till slutförvar. Varje barriär för sig måste hålla måttet, enligt föreningarna.

De saknar dessutom en Natura 2000-prövning och påpekar att Forsmarksområdet har mycket höga naturvärden och att ett flertal rödlistade arter finns på området där slutförvaret är tänkt att byggas.

undefined
Det använda kärnbränslet ska förvaras i berget i Forsmark. som hittills betraktats som torrt och säkert. Men föreningarna bakom begäran om rättsprövning menar att avsaknaden av vatten kan bli ett problem. Bilden är från slutförvaret i systeranläggningen i Onkalo, Finland.

En referens finns också till att kärnavfallet kan tänkas bli ett medel i ett eventuellt krig. "Ämnena är möjliga att använda vid framställning av massförstörelsevapen av geopolitisk betydelse", skriver föreningarna och påpekar att här finns frågor som lagstiftningen är illa rustad att hantera och som egentligen inte prövats tidigare inom det svenska rättssystemet.

Föreningarna yrkar i första hand att Högsta förvaltningsdomstolen upphäver regeringens beslut om tillåtlighet enligt miljöbalken och tillstånd enligt kärntekniklagen. I andra hand begär föreningarna att besluten upphävs och målet återförvisas till regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!