Revisorerna har med hjälp av en konsult börjat granska de fastighetsförsäljningar som ägt rum under perioden januari 2009 till oktober 2010. Enligt lekmannarevisorn Ingemar Eriksson (S) handlar det om ett tjugotal ärenden, där det i vissa fall finns oklarheter kring handläggning och beslut. Affärer där köpet återgår förekommer vid flera tillfällen.
– Det finns exempel där firmor köper mark av kommunen och får avtal, men sedan sker varken betalning eller lagfartsuttag. Det är väldigt konstigt tycker vi revisorer, säger Ingemar Eriksson som anser att det borde ligga i kommunens intresse att få betalt för all markförsäljning.
– Det är väl meningslöst att sälja mark om man inte får in några pengar och det inte blir någon industriverksamhet två år senare. Att det här kostar skattebetalarna pengar är jag övertygad om.
Kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) säger till UNT att kommunstyrelsen kommer att ge ett svar till revisorerna i mars månad. Om det finns en policy för fastighetsförsäljning känner han inte till på rak arm.
– Inte vad jag vet.
Det är inget som försäljningsbesluten brukar grunda sig på?
– Nej, i de fall som jag varit med om handlar det ganska ofta om fastigheter som vi inte har någon användning av, som Valö skola och Långalma skola. Grundinställningen, som vi varit eniga om under åren, är att vi inte ska äga fler fastigheter än vi behöver.
Att fastighetsaffärer går tillbaka av ett eller annat skäl är inget konstigt, betonar han. Och för företag som vill bygga något, men har problem med likviditeten, kan kommunen ibland vänta med att kräva betalning.
– Det har säkert skett och det är bra att ha en sådan flexibilitet, även om det inte får bli för flexibelt, säger Jacob Spangenberg.
Hur ser du på att det i vissa fall kan gå rätt lång tid utan att det sker någon betalning eller etablering av ny verksamhet?
– Där har revisorerna absolut en poäng, men frågan är hur strikt man ska vara. Det är alltid en avvägning. Men en policy kunde kanske vara en klok idé.
Tekniska kontoret bereder kommunens fastighetsaffärer och skriver avtal med alla köpare. Kontorets chef Annila Bexelius säger till UNT att frågan om policy och rutiner ska redas ut och att ett yttrande kommer att skickas till kommunstyrelsen.
– Jag kan tyvärr inte säga på rak arm om det finns något policydokument, men det finns en delegationsordning och ett reglemente som styr mycket av vad man får göra. Vi kommer att redovisa det och sedan får vi se om det är något som behöver kompletteras efter politikernas bedömning.