Färre skolsköterskor i Östhammar
Skolsköterskorna i Östhammars kommun är oroliga över följderna när kommunen drar ner på skolhälsovården. Neddragningen innebär bland annat att en skolsköterska på heltid och under ett år får ansvara för ytterligare 200 elever.
- Vi vill informera allmänheten om vilka konsekvenser neddragningen får. Den innebär bland annat att en skolsköterska på heltid får 800 elever varje läsår att ansvara för. Tidigare har vi haft 600 elever, säger Britt-Marie Hedlund som är en av sex skolsköterskor i Östhammars kommun.
Riksföreningen för skolsköterskor rekommenderar 400 elever per heltid skolsköterska och Svenska skolläkarföreningen 500 elever per heltid skolsköterska.
- Skolsköterskorna i Östhammars kommun är redan i dag hårt belastade. Med neddragningen kanske vi inte kommer att hinna med alla dem som behöver hjälp. Detta är allvarligt i en tid då allt fler unga mår allt sämre psykiskt. Därför vill vi uppmana kommunens politiker och tjänstemän att inte röra våra våra tjänster, säger hon.
Skolsköterskorna har en lång rad uppgifter och ett stort ansvar mot eleverna när det gäller skolhälsovården. Och ständigt läggs nya uppgifter på sköterskorna som ökar arbetsbelastningen.
Ett helt nytt inslag är exempelvis Socialstyrelsens beslut att skolhälsovården ska vaccinera flickor födda 1999 och senare med ett vaccin som skyddar mot livmoderhalscancer. Det är tre vaccinationer på varje flicka inom ett år.
Skolhälsovården har även ett nytt basprogram som barn- och utbildningsnämnden antagit som innebär att skolsköterskorna ska ha hälsosamtal med vårdnadshavare för 6-åringar.
- Det känns frustrerande att skära ner på skolsköterskor när allt fler unga mår dåligt. Neddragningen går stick i stäv med det som Skolverket tidigare uttalat, nämligen att kommunen på ett bättre sätt än nu måste ta hand om barn i skolan med särskilda behov och som mår dåligt, säger skolsköterskan Lotte Borgström och fortsätter:
- Det är just nu ett allvarligt läge för oss som arbetar med era barn och ungdomar. Vi skolsköterskor får mindre tjänst, två heltidspsykologer har tagits bort så nu får vi jobba på som bara den. Lärare och förskolelärare har det väldigt tufft.
Ungdomsmottagningen har fått 30 procent mindre resurser. Hälsan är samhällets och individens gemensamma resurs som har stor betydelse för individens prestation och resultat. Hälsoanalfabeter kan man kalla de som inte hjälper sig själva till ett så bra och lätt liv som möjligt, både nu och senare i livet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!