Färre mediciner till äldre är målet

Många gånger kan äldre må bättre av färre mediciner. Om det handlade fredagens medicindag på kulturhuset Storbrunn i Östhammar.

Läkaren Christina Mörk, till vänster, och apotekaren Anna Ekman var två av föredragshållarna när Edsvägens anhörigförening bjöd in till medicindag på Storbrunn i Östhammar.

Läkaren Christina Mörk, till vänster, och apotekaren Anna Ekman var två av föredragshållarna när Edsvägens anhörigförening bjöd in till medicindag på Storbrunn i Östhammar.

Foto: Ingela Söderman

Östhammar2019-04-12 17:37

Förbrukningen av läkemedel bland äldre har ökat kraftigt. De senaste trettio åren har den fördubblats om man ser till alla över 65 år, från 3 preparat/person 1988 till 6 preparat/person nu, och för multisjuka och boende på särskilda boenden är ökningen ännu större.

– Vi måste alla bidra till en bra behandling för oss själva och våra sköra äldre och det är möjligt om vi blir kompetenta patienter och anhöriga, sade läkaren Christina Mörk.

Tillsammans med apotekaren Anna Ekman har hon föreläst många gånger och på fredagseftermiddagen deltog de båda i ett seminarium om äldres medicinering, arrangerat av anhörigföreningen på Edsvägen 16.

Christina Mörk är specialist i allmänmedicin och geriatrik, läkare i det mobila närvårdsteamet och ordförande i läkemedelskommittén i Region Uppsala.

Hon berättade vad som händer i kroppen när vi åldras; att huden blir tunnare, mindre töjbar och torrare, att salivproduktionen i munnen minskar, att njurarna får svårare att rena kroppen från slaggprodukter och att lungornas förmåga att ta upp syre från luften minskar.

– Så långt det är möjligt ska man undvika läkemedel och de man ätit länge kanske inte fyller samma funktion som tidigare. Dessutom är det viktigt att se över läkemedelslistan, så att de läkemedel man verkligen behöver äta inte påverkar varandra negativt.

Anna Ekman arbetar som strateg på akademiskt primärvårdscentrum vid Region Uppsala och hon berättade att äldre är de som intar flest läkemedel och som också har den mest komplexa läkemedelssituationen.

– I åldersgruppen 80 år eller äldre orsakas nio av tio skador av fall. Vanligaste fallolyckan är att man trampar fel, snubblar, tappar balansen eller drabbas av yrsel, sade hon och fortsatte:

– Uppemot 30 procent av fallen beror på läkemedelsbiverkan och varje år skadas 70 000 människor så allvarligt i fallolyckor att de måste läggas in på sjukhus, sade hon.

Fredagens seminarium var det andra i ordningen för anhörigföreningen – det första arrangerades i höstas under temat demens och kommande höst väntar ytterligare ett seminarium med fokus på hjärnan – och det avslutades med information från Anette Frode.

Hon är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Östhammar och berättade om kommunens skyldigheter och ambitioner när det gäller medicinering och läkemedelshantering lokalt.

Läkemedel till äldre – lagom är bäst

Hela kroppen påverkas när vi blir äldre; inte minst skelettet, huden, hjärtat, hjärnan och balansen.

Läkemedel ska användas så sparsamt som möjligt och antiinflammatoriska läkemedel ska helt undvikas av äldre, då de kan vara skadliga för njurar, hjärta-kärl och mage-tarm samt ge förvirring och fallrisk.

Vid besvär som hjärtsvikt och förmaksflimmer är behandling med läkemedel dock ofta avgörande för en god hälsa.

Fysisk aktivitet motverkar smärta och nedstämdhet, är bra för sömn och tarmfunktion samt blodtryck och blodsocker.

Sociala aktiviteter är bra för välbefinnandet och dagsljus är viktigt för reglering av melatonin (sömnhormon) samt bildande av D-vitamin, som behövs för skelettet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!