Färre kör båt alkoholpåverkade

Två personer togs för sjöfylleri när Kustbevakningen kontrollerade fart och nykterhet på Länsöfjärden i Östhammar i veckan. Av tio testade båtförare blåste två positivt. Ingen bröt dock mot hastighetsgränsen på platsen, som är fem knop.

Östhammar2011-07-15 09:06

– Ett rätt så normalt resultat så här års, menar Pontus Dahlin, som tjänstgör på KBV473, en av Kustbevakningens båtar som patrullerar Roslagskusten.

Han tycker sig märka att antalet sjöfyllor minskar. Sedan den nya lagen kom till för ett år sedan har han och kollegorna på Kustbevakningens båtar kunnat fånga in en hel del fyllerister, men var och när varierar stort.
–  När Getaway-festivalen gick i Gävle nyligen stoppade vi 42 båtar, ingen blåste positivt. Men när vi testade enstaka båtförare i Grisslehamn nyligen var samtliga fyra påverkade av alkohol, säger Pontus Dahlin.

Kustbevakningen och sjöpolisen får numera stoppa alla båtar som går fortare än 15 knop och mäter över tio meter för rutinkontroller. Vanligaste brottet till sjöss är fortkörning, men i augustimörkret åker en och annan dit för att inte ha fungerande lanternorna också.

Kustbevakningen konstaterar i sin årliga statistik att antalet sjöfyllor minskat sedan lagen skärptes 2010. Kustbevakningens norra region, dit Östhammarskusten tillhör, räknade till 64 påbörjade förundersökningar av 644 utförda tester under 2010.

I år handlar det om 11 stycken sjöfyllerister av 277 provtagningar så här långt. En jämförelse mellan maj-juni 2010 och samma period i år, visar att Kustbevakningens norra region har inlett förundersökning i lika många fall båda åren (8 stycken).

Sjöfyllerilagen

1 juni 2010 infördes en gräns på 0,2 promille för sjöfylleri. Regeln gäller alla fartyg som kan framföras i minst 15 knop eller har ett skrov som är minst tio meter.

Både den som framför fartyget och personer ombord, med uppgifter som har stor betydelse för fartygets säkra framförande, omfattas av reglerna.

Den som har 1 promille alkohol i blodet eller mer döms
i normalfallet för grovt sjöfylleri.

Kustbevakningen och polisen får göra slumpmässiga nykterhetskontroller till sjöss för att kontrollera nykterheten i svenska vatten.

Källa: Kustbevakningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om