Farliga gruvhål blev granskade

Enligt SGU finns det ett 60-tal farliga gruvhål i Uppsala län. Det handlar om öppningar som helt saknar inhägnad eller där stängslen är gamla och trasiga.

Gruppen besökte bl a det här gruvhålet i Börstil.

Gruppen besökte bl a det här gruvhålet i Börstil.

Foto: Rolf Hamilton

Östhammar2008-05-21 11:56
De allra flesta av dessa ligger i Östhammars kommun och på onsdagen gjordes en exkursion tillsammans med representanter från länsstyrelsen och kommunerna för att titta på några exempel.
Sammanlagt har det förekommit någon form av gruvverksamhet på 823 platser i Uppsala län, Heby undantaget. 621 av dessa finns i Östhammars kommun. Brytningen har ibland efterlämnat djupa gruvhål som dyker upp helt utan förvarning i naturen. Stundtals är väggarna branta och saknar fästen, vilket kan göra det svårt för någon som faller i att ta sig upp.

SGU, Sveriges geologiska undersökning, blev förra året klar med en inventering av gruvverksam­heten och då gjorde man också en bedömning av farligheten.
- Ett gruvhål i Uppsala kommun, två i Tierp och 58 i Östhammar bedömdes som farliga, berättar Arne Sundberg på SGU.
Flera av dessa är inte alls inhägnade. Andra har fått stängsel uppsatta på 1950- eller 70-talet som nu förfallit.
- Här har man hägnat in en gång i tiden, men sedan har träd ramlat över hålet och förstört inhägnaden, berättar Arne Sundberg vid exkursionens första stopp, Stenringens gruva söder om Österbybruk.

Här ligger de två gruvöppningarna avsides en bit in i naturen. Men så är inte fallet överallt. Strax intill väg 288 mellan Hökhuvud och Börstil finns Gunbyle gruvor med sina två gruvhål. Det ena är enligt Arne Sundberg ofarligt eftersom det har låga kanter. Det andra där­emot skulle kunna innebära en fara för människor och djur.
- Tänk er en orienterare eller en älg som kommer här intet ont anande och rasar ner. Just nu är vattennivån hög men när den är lägre är det svårt att över huvud taget ta sig upp, säger han.
Riktigt illa tycker dock Arne Sundberg att det är vid Sandgruvan norr om Börstil. Här finns det bostadshus bara 50 meter bort och våren 2004 inträffade ett ras som efterlämnade en tio meter djup krater. Detta sedan markägaren gjort försök att fylla igen gruvhålet som är totalt 125 meter djupt.
- Men massorna hade bara lagt sig som en propp som lossnade i samband med tjällossningen, berättar Arne Sundberg.

Vid dagens besök tycker han sig kunna se att kanterna som består av sand och grus rasat ner ännu lite mer. Platsen är endast markerad med ett enkelt avspärrningsband.
- Här tycker man absolut att det borde vara stängsel, säger han och får medhåll av Lena Söderlund på länsstyrelsens beredskapsenhet.
Att stängsla gruvhål är ett statligt ansvar och det är beredskapsenheten som fattar beslut tillsammans med polismyndigheten. Oftast sker det efter att allmänheten hört av sig. Så är till exempel fallet med Ramhälls gruvor där man kommer att sätta upp nya stängsel till sommaren.

- Förr lärde man nog sina barn att det var farligt, men sedan kommer det nya barnfamiljer som tycker det är läskigt, säger Lena Söder­lund, som dock inte kan lova att alla de 60 gruvhål som SGU nu uppmärksammat kommer att stängslas framöver. Det blir en senare bedömning.
- Meningen med utflykten är också att kommunerna ska bli delgivna det här och få se hur det ser ut så att de kan ta med det i sina risk- och sårbarhetsplaner, ­säger hon.
Bland annat kan det vara bra att känna till var gamla gruvhål som kanske delvis fyllts igen finns när man beviljar bygglov. Risken finns annars att hål som nya markägare inte hade kännedom om plötsligt rasar in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!