Färdtjänstregler kan vara olagliga

Funktionshindrade i Östhammar tvingas framöver planera sitt resande minst en dag i förväg enligt kommunens nya regler för färdtjänst. Men reglerna kan bryta mot diskrimineringslagen, anser Diskrimineringsbyrån i Uppsala.

Östhammar2007-02-07 00:01
Den första april träder Östhammars kommuns nya regler för färdtjänst i kraft. Den viktigaste förändringen jämfört med i dag är att alla resor ska bokas senast under kontorstid dagen innan. Den som vill resa en måndag måste alltså boka sin resa senast fredag. En funktionshindrad som vill resa samma dag kan bara göra det om entreprenören anser sig ha möjlighet till det, och då mot en extra avgift.

Dialog pågår
Men de nya reglerna har mött stark kritik. Vid remissrundan opponerade sig en lång rad handikapporganisationer mot den nya framförhållningsreglerna. Även privatpersoner har hört av sig. Man har exempelvis undrat hur en funktionshindrad ska kunna
sköta ett arbete om man inte kan ringa efter färdtjänst de morgnar garageinfarten är blockerad av en plogvall.
Sedan några berörda vänt sig till diskrimineringsbyrån i Uppsala pågår nu en dialog mellan byrån och kommunen. Diskrimineringsbyrån menar i en skrivelse att de nya reglerna kan innebära diskriminering av funktionshindrade, eftersom funktionshindrade som vill företa en "spontanresa" blir beroende av entreprenörens bedömning från fall till fall.

Unikt fall
Man stöder sig på diskrimineringslagen från 2003. Frågan har dock aldrig prövats juridiskt, medger Lina Gidlund, verksamhetsansvarig på Diskrimineringsbyrån.
- Ingen annan kommun i landet med jämförbara förutsättningar som Östhammar har sådana långa framförhållningstider som Östhammar vill införa.
Som jämförelse kan nämnas att Sala och Tierps kommuner, med samma invånarantal som Östhammar, båda har en timmes förbeställningstid för färdtjänstresor.
Anna-Lena Söderblom (m), kommunalråd, avfärdar påståendet att de nya bestämmelserna skulle vara diskriminerande.

"Vi underlättar"
- Vi diskriminerar ingen, vi underlättar för våra medborgare. Det man ska jämföra med är kollektivtrafiken, inte med taxi. Om man vill resa spontant och det inte går någon buss får man ta taxi eller egen bil, det gäller alla medborgare.
Enligt Anna-Lena Söderblom måste man se de nya reglerna som en helhet.
- Sammantaget innebär de en förbättring för kommuninvånarna, eftersom det blir billigare att resa, vilket är viktigt för många med låga inkomster.
Diskrimineringsbyrån har bjudit in kommunen till ett möte nästa vecka för att diskutera de nya reglerna. En kommun som bryter mot diskrimineringslagen riskerar skadestånd.

Fakta:
FAKTA

Diskrimineringsbyrån i Uppsala är en ideell förening som erbjuder stöd till personer som anser sig diskriminerade. Organisationen kan inte driva mål i domstol, utan försöker få till stånd medling mellan parterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om