Familjen Dalundes fastighet ligger alldeles innanför gränsen till Uppsala kommun, och därför måste de åka cirka 2,5 mil enkel väg till Hovgårdens avfallsanläggning utanför Uppsala för att slänga sina grovsopor där. De regler som gäller här är nämligen konstruerade på det viset att avfall inte får transporteras från en kommun till en annan.
– Det är vansinnigt. Kommunerna borde skapa ett samverkansavtal som går ut på att medborgarna får slänga sopor vid den miljöstation som är närmast fastigheten. Det skulle alla vinna på, inte minst miljön. För oss i Tunaområdet skulle det bli mindre soptransporter och biltrafiken på väg 288 in till Hovgården skulle bli något mindre. Luften skulle bli renare med mindre avgaser. När folk måste åka en betydligt längre väg till en återvinningsstation än nödvändigt är risken stor att avfall slängs i naturen, säger Marianne och Erik Dalunde.
Innan de flyttade ut till Tuna för sex, sju år sedan bodde paret i Danderyd. Kommunerna i Storstockholmsområdet har ett samverkansavtal som går ut på att medborgarna får slänga sopor på närmaste miljöstation, även om den ligger i en annan kommun än där man bor. Men så är det inte i Östhammars kommun. Där skapade kommunen för några år sedan ett särskilt kort för dem som bor innanför Östhammars kommuns gränser. Kortet ger dem rätt att slänga grovsopor på kommunens anläggningar. De anställda kontrollerar att de som besöker anläggningen har kortet.
– Inom andra verksamhetsområden finns samverkansavtal. Tierps och Östhammars kommuner har gått samman om räddningstjänsten och Uppsala läns kommuner samverkar om närsjukvården med landstinget. Det borde gå att lösa den här miljöfrågan på ett smidigt sätt, säger Erik Dalunde som tycker att det ska vara lätt och enkelt att bli av med sina sopor.
Återvinningsstationen i Hovgården har bara öppet för privatpersoner på onsdagar. Marianne Dalunde har fått tipset att passa på att svänga in till stationen och slänga sopor när hon har ett ärende in till Uppsala.
– Men när man slänger sopor vill man inte vara uppklädd, utan har mer arbetskläder på sig. Dessutom är det svårt att passa tiden när Hovgården bara har öppet en dag i veckan, säger hon.
Erik Dalunde talar om ett byråkratiskt krångel när problemet förs på tal.
– Låt medborgarna få välja närmaste sopstation. Det är ju samma mängd sopor vi talar, sopberget skulle bara fördelas litet annorlunda. Kostnaden borde också bli den samma för kommunerna. Det tar emot att själv behöva betala för att slänga egna sopor, men om det inte finns någon annan lösning kan vi tänka oss köpa Östhammars kommuns kort som ger oss tillträde till deras anläggningar, säger Erik och Marianne.
Sune Pettersson (M), tekniska nämndens ordförande i Östhammars kommun, är beredd att ta upp frågan i tekniska nämnden i höst:
– Jag vill hitta en lösning. Förslaget om att kommunen kan sälja kortet till boende utanför kommungränsen låter intressant. Jag kan tänka mig att vi får diskutera en ekonomisk taxa som fullmäktige får anta – om vi kommer fram till ett förslag. Visst måste det vara lätt och enkelt för medborgarna att slänga sina sopor, säger Sune Pettersson.