Kultur- och fritidsnämnden i Östhammar har beslutat att ge Furuhöjdskyrkans ungdomsförening ett så kallat lokalt aktivitetsstöd.
– Vi bedömer om en förening uppfyller våra bidragskriterier och det gjorde de den här gången, helt enkelt. Vi bedömer varje ansökan enskilt, oberoende från varandra, säger Niclas Bergström (M), nämndordförande.
Han var inte ordförande när den förra ansökan avslogs och kan därmed inte svara på hur kommunens bedömning har förändrats.
Det har gått snart två år sedan pastorn i Furuhöjdskyrkan i Alunda, Lukas Ternborg, höll sin predikan där han vid ett tillfälle riktade sig särskilt till de unga konfirmander som fanns på plats.
Ternborg sade att många människor i dag "matas med lögner".
"Det är lögner om kön. Bibeln är tydlig. Det finns en man, det finns en kvinna, skapad av Gud till Guds avbild för att höra samman. Det är lögner om äktenskapet. Bibelns syn på äktenskapet är tydlig. Det är mellan en man och en kvinna".
Predikan fick kritik, främst i sociala medier, och anklagades för att vara både homo- och transfobisk.
Förra våren valde kommunen alltså att neka församlingens ungdomsförening bidrag. Motiveringen var att föreningen "i praktiken" inte följde kommunens regler där det bland annat står att föreningen ska beakta god etik och jämställdhet. Det här beslutet vållade i sig en debatt om religions- och yttrandefrihet.
Ungdomsföreningen överklagade kommunens beslut till förvaltningsrätten. Furuhöjdskyrkan ansåg att kommunen blandade ihop ungdomsföreningen och församlingen.
– Politiker kan inte fatta beslut utifrån att man inte gillar någons åsikter, för att någon som inte ens tillhör den aktuella föreningen gör ett uttalande, sade pastor Lukas Ternborg i samband med att överklagandet lämnades in.
Men domstolen slog fast att det inte var fel att neka föreningen bidrag.
Nu två år senare anser Östhammars kommun alltså att föreningen lever upp till bidragskraven.
– Det handlar inte om några stora pengar, men det är klart att det känns bra att kommunen har tänkt om, säger Josef Mineur, ordförande för ungdomsföreningen.
Har ni ändrat något i er verksamhet sedan kommunen nekade er bidrag?
– Nej.
Under predikan i januari förra året var inte bara Furuhöjdskyrkans konfirmander på plats, utan även Svenska kyrkans. Kyrkorna hade tidigare ett slags utbyte med varandra där församlingarnas konfirmander besökte varandras gudstjänster. Men efter predikan valde Svenska kyrkan att sluta gå till Furuhöjdskyrkan och det beslutet står man fast vid än i dag.