Då förra årets Båtvecka var inställt på grund av pandemin är årets tillställning något som far och dotter Gällström ser fram emot.
– Även om man inte har kört båt själv har vi åkt och kollat, säger Emma Gällström.
Johan Gällström håller med och säger att det har varit en tradition att besöka veckan.
– Åtminstone sedan jag var liten. Jag tycker det är bra om det kan börja gå tillbaka mot det normala.
De två ska tillsammans tävla i Thundercat, ett båtrace med snabba gummibåtar. Johan Gällström började tävla 2016 då en kompis fick med sig honom.
– Då var det EM och han frågade om jag ville vara med. Man brukar säga att det här är en instegsklass till båtracing. Vi pratade om att tävla följande år men då gick ekipaget sönder och han tappade sugen lite. Men då skaffade jag en båt själv. Tanken var att jag skulle få barnen att bli intresserade.
Han har tidigare tävlat med sonen Adam och förra året började dottern Emma Gällström, som bland annat har hunnit med ett race under hösten i Östhammar.
– Det var ingen självklarhet för mig att vara med. Men vi provade att åka lite här ute i Hållnäs och då tyckte jag det var jättekul. Jag fick lite mersmak, säger Emma Gällström.
Nu hoppas Johan Gällström att barnen ska kunna fortsätta med tävlandet tillsammans.
– Har man provat att åka en gång ser man hur kul det är. Det är som gokart på sjön.
Samtidigt är det en påfrestning att åka de långa loppen.
– Man är ganska slut efteråt. Jag ska inte säga att det är ett maraton, men det är jobbigt.
Johan Gällström säger att även om det finns många båtar ute är det få som tävlar i deras klass.
– När det var EM 2016 var det cirka 20 ekipage.
Det finns tre olika grenar man kan tävla i med Thundercat, den gren Johan och Emma Gällström ska tävla i under Roslagsloppet kallas för "long haul". Precis som namnet avslöjar är det ett långdistanslopp.
– Det är uppdelat i två etapper. Totalt tror jag det är ungefär 70 distans vi ska åka på lördag, nästan 130 km. Då ska man ta sig fram snabbast och navigera, säger Johan Gällström.
Som UNT tidigare skrivit är både start och målgång i årets lopp i Öregrund. Tidigare har det varit olika startplatser genom åren.
– Jag skulle säga att det är ett alternativ efter pandemin. Men det är lite historiskt att starta och gå i mål på olika platser. Tänk dig om de skulle dra om vasaloppet.