Få vallöften ännu infriade

Två år har gått sedan valet. Den politiska majoriteten i Östhammar, som består av S och C, har delvis infriat sina vallöften. På två punkter, resultaten i grundskolan och företagsklimatet, har partierna mycket kvar att bevisa.

På Mariebergs förskola i Östhammar är personaltätheten något högre än tidigare.

På Mariebergs förskola i Östhammar är personaltätheten något högre än tidigare.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2012-10-22 11:47

När Socialdemokraterna och Centerpartiet presenterade sina vallöften under valrörelsen 2010 var det ännu inte klart att partierna skulle regera tillsammans. UNT har följt upp fem socialdemokratiska vallöften; större resurser till förskolan, flera hyreslägenheter, bemannande fritidsgårdar på alla orter, ökat stöd till föreningslivet och nej till utförsäljning inom välfärden.

Centerpartiet gick ut med tre konkreta vallöften i september 2010; Östhammar ska tillhöra de hundra främsta kommunerna vad gäller företagsklimat, Östhammar ska ha länets högsta andel godkända elever, utsläppspunkten för reningsverket ska flyttas till en våtmark på land.

När UNT kontrollerar hur arbetet gått visar det sig att endast ett vallöfte är uppfyllt till fullo. Fritidsgården i Alunda öppnades på nytt i våras. Det betyder att samtliga fritidsgårdar i kommunen är bemannade numera. Men det säger dock inget om verksamheternas kvalitet.

Socialdemokraterna och Centerpartiet medger att det återstår mycket arbete innan deras vallöften är infriade.
– Det är klart att vi har långt kvar, men vi går åt rätt håll, säger Margareta Widén Berggren (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Resurserna inom barnomsorgen har förstärkts till viss del. Antalet barn per heltidsanställd inom förskolan har minskat från 6,1 år 2010 till 5,3 (rikssnittet) år 2011, enligt Skolverkets statistik. Margareta Widén Berggren tycker dock att det inte enbart handlar om att öka bemanningen. Det handlar även om frågor som innehåll och lokaler.

När det gäller skolresultaten är facit nedslående två år efter valet. UNT har i flera artiklar rapporterat om de svaga resultaten i grundskolan. Under läsåret 2010-2011 uppnådde 73,1 procent av eleverna i årskurs nio godkänt i alla ämnen. Ett år senare hade resultatet sjunkit till 64 procent. Med de siffrorna placerar sig Östhammar definitivt inte bland länets bättre kommuner.

Jacob Spangenberg (C), ordförande i kommunstyrelsen, menar att ökad bemanning inte löser alla problem.
– Skolans problem handlar i dag främst om lednings- och styrningsfrågor. Jag vet att barn- och utbildningsnämnden gett förvaltningschefen ett tydligt uppdrag att arbeta med resultaten. Vissa skolor har förbättrat dem, för andra skolor har det inte gått lika bra, säger han.

Beträffande företagsklimatet ligger Östhammar i princip kvar på samma plats som för två år sedan. I Svenskt näringslivs rankning hamnade Östhammar då på plats 179. Ett år senare hade kommunen klättrat sju placeringar. I årets rankning sjönk Östhammar tillbaka till 178:e plats. Nu har Östhammar två år på sig att klättra till en plats bland de hundra främsta kommunerna.

När det gäller företagsklimatet medger Jacob Spangenberg att Östhammar ligger kvar på samma nivå som vid valet 2010.
– Vi står still, men tittar vi på nöjd kundindex ligger vi på snittet. Företagsklimatet måste mätas på flera sätt. Vi jobbar medvetet med den här frågan och ska uppnå tydliga resultat, säger han.

Hittills har ingen av kommunens verksamheter konkurrensutsatts.
– Det är klart att det är möjligt att inte konkurrensutsätta verksamheter om man har bra argument för det. Det är innehållet i verksamheten som är viktigt. I stället har vi utvecklat våra egna verksamheter, säger Margareta Widén Berggren.

När det gäller frågan om nya hyreslägenheter ska Östhammarshem bygga nya 40 nya hyreslägenheter i Österbybruk, med start i höst. I Alunda vill bolaget bygga 16 nya lägenheter. Arbetet med en ny utsläppspunkt för reningsverket kräver att en ny våtmark anläggs vid Lilla Karöfjärden. Östhammars kommun har ansökt om tillstånd för det men har ännu inte fått klartecken.

Ökat stöd till föreningslivet har majoriteten inte förmått driva igenom ännu. I juni begärde fritidsnämnden att föreningsstödet ska räknas upp för de kommande tre åren. Frågan ligger nu på kommunstyrelsens bord.

Fakta

Maktspel i kulisserna

När Socialdemokraterna och Centerpartiet inledde sitt samarbete väckte det frustration bland övriga borgerliga partier.

I förhandlingarna gick Socialdemokraterna med på att lämna i från sig ordförandeposten i kommunstyrelsen till Centerpartiet. Socialdemokraterna visste nämligen inte om Centerpartiet hade fått ett bättre erbjudande från borgerligt håll. Tillsammans har partierna 28 av 49 mandat i kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om