Få uthyrningar av KVV-labbet i Gimo

Det nya KVV-laboratoriet i Gimo går back. Uthyrning har skett i betydligt mindre utsträckning än vad Östhammars kommun hoppats på.

Invigningen av KVV-laboriatoret vid Bruksgymnasiet skedde i slutet av november år 2016.

Invigningen av KVV-laboriatoret vid Bruksgymnasiet skedde i slutet av november år 2016.

Foto: Staffan Claesson

Östhammar2018-09-15 10:00

KVV står för kraft, värme och ventilation och meningen med laboratoriet har bland annat varit att säkerställa kompetens inom reglerteknik för stora teknik- och industriföretag och gymnasieskolor i länet. Satsningen på cirka 2 miljoner kronor har finansierats via mervärdespengar från SKB, Svensk Kärnbränslehantering AB, och Östhammars kommun.

Siffror som UNT begärt ut visar att efterfrågan har varit låg, och att KVV-labbet hittills gjort ett minusresultat (se fakta).

– Det saknas 25 000 kronor för en uthyrning som inte kommit in i systemet ännu. Men diskrepansen är ändå ganska stor mot vad labbet kostar, säger Magnus Kjellsson som är rektor på Vuxenutbildningen som ansvarar för driften.

På liknande sett har ekonomin sett ut år 2017.

– Om jag spekulerar skulle jag säga att behovet inte har varit det man från början kalkylerade med. Sedan har uthyrningspriset gjort att framför allt skolor haft svårt med den satta timtaxan, som vi fått sänka.

På kostnadssidan har det dragit iväg för att kommunen tvingats att hyra in personal.

– Problemet är att det är väldigt dyrt att köpa in sådana tjänster, och då måste vi ta ut en högre summa av dem som hyr också. Nu är tanken att vi ska driva det mer i egen regi.

På vilket sätt kan det öka intäkterna?

– Vi har hittat en väg att få loss egen personal som kan driva laboratoriet och även kan sätta ihop utbildningar och ha dialog med gymnasieskolor och företag i kommunen och länet för att möta efterfrågan på ett annat sätt.

Hur?

– Det kan handla om kortare fortbildning som ska vara skräddarsydd mot ett specifikt behov, så man känner att man får valuta för avsatt tid. Vi behöver också uppdatera hemsidan med färsk information så att man med lätthet kan komma i kontakt med oss.

Den nya Yh-utbildningen mot Processtekniker som startar i oktober kommer till stor del schemaläggas i KVV-labbet. De interna uthyrningarna debiteras inte, säger Magnus Kjellsson.

– När KVV-labbet inte fanns här skickade vi upp dem som går utbildningen till Härnösand för motsvarande arbete där, det var en stor kostnad. I och med att vi har labb på hemmaplan har vi inte den kostnaden i budgeten längre. På det sättet är ju ekonomin bättre, säger Magnus Kjellsson.

Men fortfarande är målet att få budgeten i balans, eller gå plus.

– Tanken var naturligtvis att det här skulle vara en satsning som skulle generera en intäkt. Det är vad vi försöker göra nu och det är min ambition att göra det här vinstdrivande.

KVV-labbet går back

Betydligt färre företag och skolor än väntat har hyrt KVV-laboratoriet vid Bruksgymnasiet i Gimo. På förhand talades om att företag som Holmen, Sandvik och Atlas Copco visat intresse. Dokumentation som UNT begärt ut visar att endast Forsmarks kraftgrupp, Fyrisskolan och Forsmarks skola i år har nyttjat laboratoriet, som hyrts ut externt 16 dagar under hela år 2018. Resultat per 3 september är ett underskott om 168 000 kronor – labbet har hyrts ut för 46 200 kronor och haft kostnader om 215 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!