Få har sökt till Bruksgymnasiet
Endast 51,9 procent av niondeklassarna i Östhammars kommun har sökt till kommunens eget gymnasium i Gimo. Det är en minskning med tio procentenheter jämfört med föregående år och kan innebära en ökad kostnad på tre miljoner kronor i interkommunala ersättningar.
— Jag vill gå turism på Grafiskt utbildningscentrum i Uppsala. Många jag känner ska plugga där, säger hon.
Thomas Sundell och Tom Peterson ska båda läsa sin gymnasieutbildning på Bruksgymnasiet i Gimo. Thomas har valt samhällsprogrammet och Tom teknikprogrammet.
— Jag tänkte söka till gymnasiet i Forsmark först, men då får man nog plugga hela tiden, säger Tom.
Friskolor lockar
Många av deras klasskamrater har sökt sig bort från hemkommunen. Endast drygt hälften av grundskoleeleverna i Östhammar, 51,9 procent har sökt till Bruksgymnasiet i Gimo. Det är en kraftig minskning från tidigare år. Förra året var siffran 61 procent och året dessförinnan 71 procent. Skolchef Håkan Karregård betonar att det handlar om ett första val, att flera elever kommer att nekas att läsa på andra orter då utbildningen finns på hemmaplan och att en del elever alltid ändrar sig till andra valomgången i mitten av maj. Ändå räknar han med ökade interkommunala på tre miljoner kronor till hösten. En snabb översyn av siffrorna visar att friskolor med attraktiva specialprogram har lockat fler elever än tidigare år och bidragit till minskningen.
UNT: Kan turbulensen på Bruksgymnasiet ha avskräckt elever?
— Det vet vi inte, det finns inga belägg för det, säger Håkan Karregård.
Ska ut och informera
Barn- och utbildningsförvaltningen hoppas nu att elever ändrar sig i den andra valomgången.
— Elever och lärare från Bruksgymnasiet ska ut nu i skolorna och informera, säger Håkan Karregård.
Samtidigt finns en fördel med att färre söker inom kommunen. Årskullarna är för närvarande ovanligt stora och fler sökanden skulle kunna innebära att man tvingas dubblera vissa gymnasieklasser.
— Det diskuterades för några år sedan att bygga ut gymnasieskolan för 20 miljoner, men politikerna sa nej. Det var nog klokt eftersom det årskullarna krymper igen 2007, 2008, säger Håkan Karregård.
Chans att flytta till Uppsala
Endast två program, datakunskapsskolan och barn- och fritidsprogrammet, har dragits in på senare år, men det på grund av för få sökande. Bruksgymnasiet har ett bra rykte, tycker niorna på Frösåkersskolan. De tror i stället att minskningen beror på att många tar chansen att få flytta till Uppsala. Specialinriktningarna drar också.
— Det är många som vill gå till exempel samhälle med fotbollsinriktning, eller IT-gymnasiet, säger Tom Peterson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!