Christian Wendin, brandskyddskontrollant och sotare, har sedan omkring ett år tillbaka, i samband med sotning, fört statistik över hur många bostäder som har brandvarnare och brandsläckare.
– I året-runt-bostäder ser det väldigt bra ut, där har nästan alla brandvarnare, säger han och bekräftar resultatet från undersökningen. I sommarstugorna däremot är det sämre ställt.
Lars-Olof Färnström, insatsledare för räddningstjänsten i Norduppland, har dock inte sett någon koppling mellan få brandvarnare i sommarbostäderna och ett ökat antal bränder.
– Det är inte farligare att bo i en sommarstuga än i en villa. Har man tillgång till brandvarnare och brandsläckare så är chansen stor att man kan släcka branden, bara man upptäcker den i tid. En brand är alltid liten när den startar.
Christian Wendin poängterar också vikten av att elda säkert.
– Till att börja med ska man ha torr och bra kluven ved. Och så gäller det att sköta askhanteringen ordentligt. När vi är ute på jobb ser vi ofta Icakassar med aska. Det finns hus som brinner ner för att man hanterat askan illa. Folk inser inte att glöden kan överleva i flera dagar, säger han.
Ove och Margareta Carlsson har sommarstuga strax utanför Östhammar och de har både brandvarnare och brandsläckare.
– Många tänker väl att ”det händer inte mig”. Man är bekväm och orkar inte bry sig, säger Margareta Carlsson.
– Men en brandvarnare kostar ju bara någon hundralapp, så det är ju ingen prisfråga. Det borde vara lag på att ha brandvarnare i alla typer av bostäder, säger Ove Carlsson.