Evelina krockade – "Vill aldrig mer köra moppebil"

Allt fler tonåringar köper mopedbil. Men trafiksäkra är de inte. Det fick Alundatjejen Evelina Söderman, 15 år, erfara en tisdag i oktober. Plötsligt small det och pizzamyset förvandlades till ambulansfärd.

Det smällde utanför brandstationen i Östhammar. Evelina Söderman, som körde mopedbilen, klarade sig undan med nacksmärtor och blotta förskräckelsen. Här med taxen Amex.

Det smällde utanför brandstationen i Östhammar. Evelina Söderman, som körde mopedbilen, klarade sig undan med nacksmärtor och blotta förskräckelsen. Här med taxen Amex.

Foto: Elvira Jansson Pihl/Privat

Östhammar2020-10-13 06:30

"En mopedbil blev påkörd bakifrån ... utanför brandstationen i Östhammar strax före kl 18 på tisdagskvällen." Så inleddes notisen i UNT den 6 oktober. Bakom ratten satt Evelina Söderman, 15 år. När vi ses några dagar efter olyckan har hon fortfarande lite ont i rygg och nacke. Smällen tog baktill och den lilla bilen trycktes ihop rätt rejält. Bilden som mamma Ingela visar talar sitt tydliga språk. Man är rätt oskyddad i en sådan bil.

– Ja, vi fick hela bakrutan över oss, glassplitter överallt, berättar Evelina.

Hon och hennes kompis hade precis hämtat pizzor och skulle hem till några vänner och käka. Som tonåring boendes på landet har moppebilen förstås inneburit en stor frihet. 

– Jag har kört till kompisar och till skolan i Gimo, säger Evelina.

Men nu kommer hon inte sätta sig i en mopedbil igen. Det känns för osäkert.

– Aldrig mer! Jag mår faktiskt lite illa när jag ser en sån bil, säger Evelina.

– Det känns som att man sitter skyddad, men det är en falsk säkerhet, det är ju bara plast runtom en.

Evelina Söderman är inte ensam om att skadas i en mopedbil. Antalet sådana fordon ökar snabbt på vägarna och därmed också antalet skadade. 

I dag finns nära 14 000 registrerade mopedbilar i Sverige enligt trafikverket. Mopedbilen ser ut som en minibil, men klassas som moped klass I och ska ha röd triangel baktill. Den får gå max 45 km/h och inte väga mer än 425 kg. Ofta är moppebilen ändå lika dyr i inköp som en liten personbil. 

– Det är stor skillnad på en liten personbil och en mopedbil vad gäller säkerheten och det behöver de som köper de här bilarna tänka på, säger Jörgen Persson, utredningsledare på Trafikverket.

Trafikverket arbetar ihop med flera andra aktörer för att öka säkerheten. Det handlar till exempel om att fler ska använda bilbältet. Ett sätt att styra upp slarviga tonåringar är att installera bältesvarnare. Man vill också öka krocksäkerheten och satsa mer på att utbilda de som kör. 

Något som motorexperten Johan Granholm på försäkringsbolaget If tar fasta på: 

– Moppekörkortet tar man ju på tvåhjulig moped, medan de här bilarna kräver mer utrymme på vägen och beter sig lite annorlunda. Bland annat kan de välta om man svänger för häftigt i en rondell. Det är bra att gå igenom körtekniken med sitt barn lite extra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!