EU-miljoner till Östhammar

Leaderprojekten har gett flerfaldig uppväxling i Östhammars kommun åren 2008–2014. Nu finns nya miljoner i potten.

Leaderpengar i potten. Fotbollsgolf i Alunda blev verklighet efter ett Leaderprojekt där Olandsbygdens golfklubb var inblandad.

Leaderpengar i potten. Fotbollsgolf i Alunda blev verklighet efter ett Leaderprojekt där Olandsbygdens golfklubb var inblandad.

Foto: Frida Andersson

Östhammar2015-05-08 11:00

Östhammar har tillsammans med kommunerna Uppsala, Knivsta och Sigtuna fått godkänt av Jordbruksverket för ett leaderområde med namnet Upplandsbygd Lokalt ledd utveckling (LLU). Totalbudgeten är på 45 miljoner kronor under perioden 2015-2021. Pengarna kommer från EU:s landsbygdsfond, men även Regionalfonden och Socialfonden är med på ett hörn.

– Sedan har vi genom Havs- och fiskerifonden möjlighet att söka pengar för kustdelen av de tio miljoner kronor som Leader Stockholmsbygd fått disponibelt. Det kan handla om projekt för att utveckla våra yrkesfiskares verksamhet men även för skärgårdsaktiviteter och fisketurism, säger Stefan Edelsvärd som är EU-samordnare på Östhammars kommun.

Under den förra sjuårsperioden, 2008-2014, genomfördes 220 projekt. 93 av dem - drygt 40 procent - berörde föreningar, organisationer och företag i Östhammars kommun.

– Vi hade ett otroligt bra utfall. Många aktiva föreningar och organisationer sökte medel och genomförde lyckade leaderprojekt, säger Stefan Edelsvärd.

Mat- och måltidsturism, förstudier om badhus och bredband, handelsutveckling i tätorterna, forum för företagarsamverkan, bygde- och affärsutvecklingscheckar, visionsarbete, idrottsturism, VM i fotbollsgolf, vårbal, artistskola, bondens egen marknad, talangjakt, vandringsled, friidrottsanläggning, nyckelharpsstämma, entreprenörskap för unga, motordag och vallonbruksvecka kan nämnas bland mycket annat.

– Det är en lång lista med både stora och små projekt, säger Stefan Edelsvärd.

Upplandbygd kommer den kommande perioden att arbeta med tre övergripande mål som går ut på att stärka landsbygdsföretag och främja aktiviteter som gör landsbygden attraktiv.

– En skillnad nu är att det är mer fokus på företagande och arbetstillfällen, vilket är kopplat till EU:s mål för år 2020 om att öka andelen befolkning i sysselsättning, säger Stefan Edelsvärd.

Kommunen har betalt in 2,3 miljoner kronor i medfinansiering under den förra perioden. Enligt en sammanställning som UNT tagit del av har projekten i Östhammars kommun beviljats 20,7 miljoner av styrgruppen som består av representanter från näringsliv, offentlig sektor samt personer från civilsamhället.

– Ur kommunperspektiv har vi fått väldigt fin utdelning under de här sju åren, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).

Nytt Leaderområde för 2015–2021

Östhammar, Uppsala, Knivsta och Sigtuna kommun bildar ett nytt leaderområde med namnet Upplandsbygd Lokalt ledd utveckling (LLU). Uppsala tätort och Märsta tätort ingår inte i det geografiska området.

Leadermetoden handlar om att skapa förutsättningar för landsbygdens människor, företag och föreningar att arbeta för en "innovativ och hållbar tillväxt" i samspel med kommunerna och andra offentliga aktörer.

Målet för LLU är bland annat att skapa samverkan för att utveckla produkter, marknadskanaler och tjänster som stärker landsbygdsföretagen och servicenivån på landsbygden. Arbetet leds av en styrelse med representanter från näringsliv, offentlig sektor samt företrädare för civilsamhället. Birgitta Söderberg från Gräsö är vald till vice ordförande i den nya styrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!