Hela planområdet i hamnen utgör fast fornlämning enligt kulturmiljölagens bestämmelser.
Inför markingrepp och andra anläggningsarbeten där mark eller havsbotten ska beredas
krävs tillståndsprövning hos länsstyrelsen. För att inga frågetecken ska finnas kvar inför byggskedet vill länsstyrelsen att en marinarkeologisk undersökning görs redan i sommar.
Kommunstyrelsen har nu sagt ja till att finansiera detta, samt till att finansiera handläggningskostnaderna på bygg- och miljökontoret. Sammanlagt handlar det om utgifter på 680 000 kronor.
Gunnar Hoffman har varit drivande i projektet att skapa en allvädershamn med förlängd pir genom föreningen Öregrunds framtid.
– Jag är glad att det blir en marinarkeologisk undersökning, då kan man gå vidare med en detaljplan sedan och ställa ut den om kommunen önskar det.
Vad skulle det betyda för Öregrund om en ny detaljplan antas?
– Det betyder att vi behöver en faslig massa pengar och krossmassor för att genomföra den. Men då finns i alla fall möjligheten att göra det. Öregrund behöver en skyddad hamn i befintligt läge och när det gäller utvecklingen av hamnen, säger Gunnar Hoffman.
Kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) säger att frågan om förlängning av piren varit en stor diskussion. Nu vill han avvakta samråds- och utställningsprocessen.
– Vi får se vad som händer, upprättande av planen har sin liturgi. Men att kommunen inte kommer att genomföra en förlängning av piren i närtid är ganska solklart.