I mars 2009, under den då rådande lågkonjunkturen, tog ortens egna företagare saken i egna händer, gick samman och bildade Sublift AB. Solskenshistorien räddade jobben på orten som annars hade gått förlorade. Efter en intensiv och händelserik period kan företagets vd Ingmar Granlind bara under det senaste halvåret räkna upp ett tiotal subliftvagnar som lämnat produktionen från Sublift AB vid det anrika varvsområdet i Rörhamn, Öregrund som sedan gammalt alltid haft med båthantering och båttillverkning att göra.
På tisdagen lämnade en 40-tons sublift verkstadsområdet på Rörhamn för export till Skottland, vagnen klarar alltså båtar upp till 40 ton. Ordervärdet från den skotska marina som beställt vagnen är cirka 2,5 miljoner kronor.
– Omkring hälften av vår produktion går på export. Nyligen levererade vi en subliftvagn till Australien Vi har försäljare i en rad länder i olika världsdelar, som i England, Spanien, Italien, Ryssland, Malaysia, Mexico, Kina och Australien. Den största sublift vi tillverkat fram till i dag hanterar båtar upp till 90 ton, men nu har vi fått en seriös förfrågan om att producera en sublift som hanterar båtar upp till 300 ton.
- Sedan Sublift AB bildades och fram till nu har vi överskridit omsättningsmålet med hela 80 procent, säger Ingmar Granlind, upphovsmannen bakom konstruktionen av Subliftmaskinen. Han sålde sitt företag Tullinge Teknik till Anytec för snart tio år sedan och har sedan 2005 verkat som agent för subliftförsäljningen i Sverige och Norge.
Ingmar Granlind har flera tänkbara förklaringar till succén:
– Vi har gjort marknaden mer medveten om subliften och både båtklubbar varv och marinor, inser att de använder gammal omodern utrustning när de sjösätter och tar upp båtar. En person och en fjärrkontroll är vad som behövs för att använda subliften och hantera stora tunga båtar, säger han.
I maj var Ingmar Granlind i Kina och knöt kontakter med ett kinesiskt företag. Planerna är att inleda ett samarbete med detta som går ut på att Sublift AB hjälper kineserna att producera för den kinesiska marknaden och kineserna hjälper till att finansierar en del av utvecklingen, det menar Ingmar Granlind skulle ge skjuts åt expansionen och utvecklingen av subliftverksamheten på hemmaplan.
– Vi förbättrar hela tiden både designen och konstruktionen. I båda fallen är ledstjärnan enkelhet. Vi ser en tendens till ett behov av större subliftvagnar och den viktigaste målgruppen för oss är varv och marinor, men vi försöker få det svenska försvaret intresserade för 75-tonsvagnen.