Erasteel i strid om förorenad mark

Grovt uppskattat finns det 7,5 ton krom i bottensedimenten i Filmsjön. Länsstyrelsen kräver nu att Erasteel som avvecklade snabbstålstillverkningen i Österbybruk 1983 ska bekosta fortsatta undersökningar av föroreningarna.

Östhammar2009-02-04 09:01
Men Erasteel har överklagat beslutet.
Länsstyrelsen har riktat ett föreläggande mot Erasteel med ett vite på en halv miljon kronor om företaget inte går med på att bland annat låta provta sediment från Filmsjön.

Erasteel å sin sida har överklagat föreläggandet till miljödomstolen som ännu inte behandlat ärendet. Sammanlagt beräknas kostnaderna för undersökningarna ligga på 600 000-700 000 kronor.
Det handlar om gamla synder. Österbyverkens industriområde har haft järn- och stålframställning i olika former från 1600-talet. 1983 lades snabbstålstillverkningen ner efter att ha övertagits av Kloster Speedsteel AB (nuvarande Erasteel Kloster AB i Söderfors) i oktober 1982.

Sedan många år tillbaka har länsstyrelsen bedrivit undersökningar bland annat vid industriområdet i Österbybruk och hittat stora mängder markföroreningar. På senare tid har man dock med stöd av miljölagstiftningen lagt över ansvaret för undersökningarna på efterföljarna till de företag som drivit verksamheten. Fagersta Seco, Investment Kinnevik AB och Österby Marine har gemensamt gått med på att finansiera vissa undersökningar.
Men Erasteel Kloster har inte velat samarbeta frivilligt. Företagets företrädare menar att man fanns så pass kort tid på platsen, det handlade om månader. "Den verksamhet som Erasteel Kloster har bedrivit har bidragit till föroreningen i så pass begränsad mån att det inte är skäligt att ålägga bolaget något utredningsansvar", skriver Erasteel i sitt överklagande till miljödomstolen.

Företaget menar också att de föroreningar som konstaterats i Filmsjön och Sundbroån knappast kan komma från den verksamhet de bedrivit. "Att bolaget skulle bekosta ens delar av utredningar för Filmsjön och Sundbroån är mot den bakgrunden inte skäligt".
Länsstyrelsen håller inte med utan hävdar att det finns ett solidariskt ansvar för samtliga företag som funnits på platsen.
- Det är sant att Erasteel bara bedrev verksamhet under en kort period men bolaget lade ner verksamheten och då är man också ansvarig för att städa upp efter sig. I samband med att man tar över en verksamhet så tar man i princip över både rättigheter och skyldigheter och därmed även miljöskulder, säger Kristina Jansson vid länsstyrelsens miljöenhet.

Enligt en undersökning som Sveriges geologiska undersökning (SGU) gjorde 1997 finns det höga halter av både krom, volfram, nickel, barium och zink i bottensedimenten i Filmsjön. Det är också konstaterat att viss spridning skett till Sundbroån.
I dagsläget vet länsstyrelsen inte hur farliga föroreningarna är.
- Vi har inte gjort någon riskbedömning, bara konstaterat att det finns föroreningar där. Det vi vill veta nu är var föroreningarna finns, om och hur de sprids. Tanken var att sedimenten, bottenfaunan och ytvattnet skulle provtas.
Men nu kommer det förmodligen att dröja innan de undersökningarna kan bli av. Först ska miljödomstolen behandla Erasteels överklaganden.
Bakgrund

Järn och stålframställning började bedrivas inom Österbyverkens industriområde redan på 1600-talet. År 1876 bildades Österby Bruks AB och 1927 skedde en fusion med Fagersta AB. 1971 delades verksamheten upp i två enheter, en för snabbstålstillverkning och en för gjuteriverksamhet. Gjuteridelen togs senare över av Österby Gjuteri (nuvarande Österby Marine). Kloster Speedsteel bildades av Fagersta AB och Uddeholms AB 1982 och tog då över snabbstålsrörelsen som lades ner året därpå.
Länsstyrelsens undersökningar av föroreningarna i Österbybruk påbörjades 1996 men fortfarande är huvudstudien inte klar och ingen sanering har utförts. Länsstyrelsen hoppas nu att undersökningarna inom industriområdet ska vara klara till nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!