Relativt låg arbetslöshet i kombination med förändrad befolkningsstruktur är de främsta anledningarna till utmaningarna med kompetensförsörjningen.
– Den yngsta och den äldsta delen av befolkningen ökar i större utsträckning än den arbetsföra delen. Det är också den yngsta och äldsta delen av befolkningen som i störst utsträckning nyttjar kommunal service i form av barnomsorg, skola och äldreomsorg, säger Lisa Karbelius, HR-strateg inom Östhammars kommun.
Hon har arbetat fram den nya kompetensförsörjningsplan som kommunen nyligen antog. I planen konstateras att kommunen i dag ligger på gränsen för att klara en normalproduktion. Personalens kompetens motsvarar "nätt och jämnt" kommunens behov och när man rekryterar har man svårt att hitta rätt kompetens. Ibland får man inga sökande alls när man annonserar.
– Framför allt gäller det bristyrken som socionomer, undersköterskor, sjuksköterskor och vissa typer av lärare. Det är en kombination av att få utbildas och att efterfrågan är stor inom hela Sverige, säger Lisa Karbelius.
Östhammars kommun konstaterar även att man har för stor personalomsättning. I kommunen finns i dag exempelvis 120 förskollärare. De kommande tio åren kommer, enligt kommunens egen prognos, 37 att pensioneras och 91 sluta av andra orsaker. I dag finns 326 undersköterskor men 113 kommer pensioneras och hela 440 lämna av andra orsaker det kommande decenniet. Fler kommer alltså sluta än vad det finns anställda i dag. Detsamma gäller för lärare och socialsekreterare. Samtidigt ska ju Östhammar växa de kommande åren vilket kommer kräva fler anställda än i dag.
Hög personalomsättning riskerar att leda till underbemanning, vilket leder till kostsam övertid och hyrpersonal, vilket kan leda till ökade sjuktal, sämre kvalitet, försämrad arbetsmiljö och fler som säger upp sig. En tydligt negativ spiral som behöver brytas.
– Vårt viktigaste mål de kommande åren är minskad sjukfrånvaro. Vi ska minska antalet långtidssjuka och arbeta aktivt med friskfaktorer för att färre ska bli sjukskrivna. Det här är något vi redan gör i dag och vi ser att det ger resultat, men det kommer att ta tid innan vi är på en acceptabel nivå.
De senaste åren har sjukfrånvaron i många kommuner minskat, men i Östhammar har den ökat. Totalt i kommunen under 2020 gick man miste om cirka 175 årsarbetare på grund av sjukfrånvaro.
– Men under första halvåret 2021 ser vi att det börjar vända, framför allt inom sektor bildning, säger Lisa Karbelius men understryker samtidigt att siffrorna bör tolkas med viss försiktighet med tanke på pandemin.
Kommunen hoppas att minskad sjukfrånvaro ska leda till en positiv snöbollseffekt:
– Vi tror att det kommer ha positiv effekt även på personalomsättningen, samt att möjliggöra för våra medarbetare att utöka sin sysselsättningsgrad och att stärka ett närvarande, tillitsfullt och engagerat ledarskap. Vi reviderar planen löpande och andra insatser kan komma att prioriteras längre fram.
Men det här måste ju vara en enorm utmaning, klarar kommunen detta?
– Det är klart att det är en utmaning, men vi tror inte att det är omöjligt. Det här är ett prioriterat område bland våra politiker och i tjänstemannaorganisationen. Vi ser redan effekter av det arbete vi gör och tror på att det ska fortsätta i rätt riktning, säger Lisa Karbelius.