Vad innebär tjänsten?
– Jag ska jobba med skolutveckling i Östhammar, och vara chef för alla rektorer och förskolechefer. Vi kan vidta åtgärder så att skolan förbättras genom att skapa bra rutiner för att underlätta arbetet för skolchefer – till exempel uppföljningssystem som fungerar smidigt. Då underlättar man för lärarna att följa upp elevernas lärande, så att man kan förbättra undervisning utifrån det man ser. Jag känner att jag har en ganska stor verktygslåda och har fått en bred erfarenhet från skolor av vad som är framgångsrikt. Varje skola och verksamhet har sin speciella karaktär, och det måste vara utifrån deras behov man utvecklar – man måste börja med att se hur varje skola fungerar. Min tanke är att besöka alla verksamheter så snart som möjligt och lära känna alla medarbetare som det första jag gör.
Varför sökte du jobbet?
– När man jobbar som inspektör så granskar och analyserar man andras verksamhet utifrån. Då ser man vad de behöver göra för att utveckla sin verksamhet, sedan lämnar man över stafettpinnen – hur och på vilket sätt de ska förbättra verksamheten. Jag känner en väldig längtan efter att få stanna kvar och genomföra saker för att förbättra skolan i praktiken. Det känns otroligt roligt och stimulerande att gå till verksamheten, göra skillnad och bidra till att barn och elever får en bra utbildning. Jag är en person med ett stort engagemang för skolutveckling och för personliga relationer. Engagemang för andra människor är grunden i mig.
Vad vill du jobba för?
– Skolinspektionen har besökt alla skolor under fem år presenterat en rapport till regeringen. Det sammanfattande intrycket där är att en tät styrkedja är oerhört viktigt för resultaten. Kommunfullmäktige är ytterst ansvarig, men sedan finns olika nivåer i nämnder, förvaltning, rektorer och personalen i verksamheten. Det gäller att förmedla vilka mål som gäller, omsätta dem i åtgärder och sedan följa upp det. Det är viktigt att det finns tydlighet i varje led. Så den kedjan vill jag jobba med. Då krävs kommunikation i alla led, att man pratar med varandra och är tydlig med vad som förväntas. Det centrala är kommunikation och att man bygger relationer. Då kan man skapa ett samtal och på så sätt komma överens om vad man behöver göra, och får veta vad problemen är, så att man kan resonera kring dem.
Vad har du gjort på Skolinspektionen?
– Dels jobbade jag halva tiden som beslutsfattare, vilket innebär att granska andra inspektörers beslut när de varit ute på en skola. De fördrar för mig, så fattar jag beslut om det håller juridiskt. Andra halvan av tiden var jag teamledare – planerade och genomförde kommuntillsyner, alltså inspektioner av hela kommuner. Senast var jag ansvarig för inspektionen i Västerås kommun. Det är ett väldigt intressant och stimulerande jobb, man får träffa många människor och se många organisationer. Man gör tolkningar utifrån lagstiftning för hur man kan tillgodose elevernas behov på bästa sätt, och jag tycker att det är intressant hur man tolkat uppdraget på olika sätt i olika kommuner.
Östhammars skolor granskas i år – hur bidrar du då?
– I januari börjar en ny tillståndscykel där Skolinspektionen besöker kommunerna oftare, och där står Östhammars kommun på tur i höst. Genom mitt arbete på Skolinspektionen kan jag skollagstiftningen väldigt väl och vet vad som förväntas inom olika områden. Men det primära syftet är att se till att alla barn och elever får den utbildning de har rätt till, inte att klara inspektionens granskning.