Endast Östhammar skickar rovdjur per post
Östhammarspolisen är ensam om att skicka omkomna rovdjur per post. Samtliga av länets övriga polisdistrikt tar bilen. Kunskapen om lagstiftningen är dock varierande, visar UNT:s rundringning.
— Jag tycker att man kan förvänta sig av polisen att de i sin operativa roll har den kunskap som krävs för de situationer de kan hamna in, säger Johan Månsson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.
UNT beslutade sig för att ta reda på hur det är med viltkunskapen ute på länets polisstationer. Samtiga närpolisdistrikt i Uppsala län, inklusive Heby, fick frågan hur och vart de skickar döda rovdjur. De tillfrågades också om de kände till den regeländrig som skedde 2002, som innebar att de fyra stora rovdjuren ska sändas till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, SVA och inte som tidigare till Naturhistoriska riksmuseet.
Rutin kontakta SVA
Ingen av de av de tillfrågade kunde på rak arm redogöra för den exakta lagstiftningen. I Tierp/Älvkarleby och Enköping, finns en viss kännedom om att det skett en regeländrig. Tierp, liksom Heby och Uppsala/Knivsta skickar all statens vilt uteslutande till SVA. Samtliga polisdistrikt förnekade att de, i likhet med Östhammarspolisen, skickar döda djur per post.
— Vi ligger så pass bra till, nära både Uppsala och Stockholm och har ofta ärenden dit, säger Håbos närpolischef Michael Gustafson.
Samtliga hade som rutin att först kontakta SVA eller Naturhistoriska riksmuseet för råd, vilket rekommenderas av Naturvårdsverket. Detta gjorde också Östhammarspolisen, men där gav en av museets anställda missvisande information.
"Ingen kontroll"
I ett pressmeddelande från polismyndigheten i Uppsala län sägs att polisen har följt Naturvårdsverkets allmänna råd. "I och med att försändelsen har överlämnats till och tagits emot av Posten har Polismyndigheten inte längre kontroll över djuret", skriver Staffan Tilling, polisintendent och chef för stabens juridikavdelning.
UNT: Ska det vara tillåtet att skicka djur per post?
— Det finns ingen föreskrift för hur de ska skickas. Det får avgöras från fall till fall, säger han.
UNT: Är personalen i polismyndigheten Uppsala län tillräckligt informerad i de här frågorna?
— Ja, varför skulle de inte vara det? Vissa ärenden handläggs bara en gång om året och i alla verksamheter är det ibland så att man måste kontrollera hur det är och be att få återkomma.
Rikspolisstyrelsen kommer i år att skicka ut en informationsfolder till polisdistrikten om hur omkomna djur ska hanteras.
UNT-fakta
De vanligaste dödsorsakerna är trafikolycka, tjuvskytte eller, i vargens och lodjurets fall, skabb. De stora rovdjuren är annars ganska skonade från sjukdomar. Sedan 1999 har totalt uppländska 17 lodjur skickat sin till Naturhistoriska riksmuseet. Fem vargar har inkommit från vårt landskap, dock ingen björn eller järv. Desto vanligare är utter och gråsäl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!