- Vi vill synliggöra att det finns ett stöd för anhöriga till äldre, långtidssjuka och personer med funktionsnedsättningar, säger Åsa Karlström, anhörigkonsulent på Östhammars kommun.
Enligt Åsa Karlström är anhörigstödet fortfarande okänt för många i kommunen. Därför är det viktigt att informera om det och se till att de som behöver stöd får det så tidigt som möjligt. Stödet man kan få anpassas efter den anhörige och de omständigheter som föreligger.
- Det kan handla om information och kunskap om sjukdomar och funktionsnedsättningar. Men det kan också handla om att ha någon att prata med och om att träffa andra anhöriga som befinner sig i liknande situationer, säger Åsa Karlström.
En annan typ av stöd som många anhöriga får är så kallad avlösning. Där en person från anhörigstödet tar över anhörigvården under en period så att den anhörige får chansen att göra något annat. Åsa Karlström berättar att många anhörigvårdare tycker att det är svårt att lämna den vårdade ensam.
- Därför har vi ett så kallat anhörigvårdarkort som är ett gult plastkort man har i plånboken där det finns kontaktinformation till till exempel en släkting eller granne. Om man som anhörigvårdare skulle råka ut för något så är det en extra försäkring och personalen på vårdcentralen vet att de ska kolla efter såna kort, berättar Åsa Karlström.
Anhörigstödsveckan börjar måndagen den 19 april med en föreläsning i Missionskyrkan i Östhammar.
En hel vecka för anhörigstödet
Anhörigkonsulenten i Östhammar vill informera fler om det stöd som erbjuds av kommunen. Därför arrangerar man en hel vecka med föreläsningar, filmvisningar och fika med musikunderhållning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!