En bönas väg till fikabordet
Från 800-talet till våra dagar. Från odling till färdig dryck. Utställningen Alla tiders böna på Österbybruks herrgård bjuder på kaffe ur olika perspektiv.
Foto: Emma Garpebring
Sedan börjar vandringen bland kaffeplantor, fikabord och gamla kvarnar. De stannar till och läser en arabisk legend om kaffets ursprung. Bredvid hänger en illustrerande väv.
Marianne Ryding från Uppsala beundrar designen av gamla kaffekoppar.
— Det är en rolig och informativ utställning. Jag har inte haft någon aning hur man tillverkade kaffe. Det har bara funnits där, säger hon. Sedan är jag en sådan som tycker om gamla saker. Jag tycker det är roligt att se på gamla förpackningar, kvarnar och kaffekoppar.
Kaffe i politiken
Utställningen Alla tiders böna pågår mellan den 27 juni och 15 augusti. Hittills har den lockat ungefär 1þ!p>200 besökare som fått ta del av kaffets historia och utbredning. Bland annat. I ett rum finner man förklaringen till ordet kafferep. I ett annat får besökaren en tankeställare om kaffets roll i politiken. Man får också veta det mesta om kaffets väg från odling till kaffekopp.
Eva Wrede är intendent på Bruno Liljeforsstiftelsen och en av initiativtagarna.
— Kaffe är så otroligt vanligt i vårt samhälle men man tänker kanske inte på bakgrunden till det. Hur det kommer hit och hur det går till att få olika sorters kaffe, säger hon.
Eva Wrede tror att de flesta har något slags förhållande till kaffe. Även om man inte är någon kaffedrickare själv kan bara doften av det väcka minnen.
Började med fotografier
Idén till utställningen har funnits i några år.
— Margareta Hansson är ledamot i Bruno Liljeforsstiftelsen som arrangerar utställningen. Hon hade sett gamla foton med folk som dricker kaffe i olika situationer. Hon tyckte de var fina och kom på att det skulle vara kul att göra en utställning med kaffetema, berättar Eva Wrede.
Det var Leon Zetherström, grafisk formgivare i Uppsala, som hade fotona.
— Sedan visade det sig att han också samlade på annat som har med kaffe att göra, som förpackningar och gamla burkar. Vi tre bildade en arbetsgrupp, spånade på idéer och tog kontakt med en del rosterier. Därifrån har vi fått hjälp med bildmaterial och prylar och så har de sett till att vi har ett specialrostat kaffe som vi kan mala och sälja på plats, säger Eva Wrede.
Britt-Marie Eriksson och Lilian Portefaix är klara med rundvandringen. De tackar för sig och går ut. Kanske för att sätta på en kanna när de kommer hem till sommarhuset i Örkälla.
— Kaffe är ett livselixir man inte kan klara sig utan, förklarar Lilian Portefaix.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!