En av två gasturbiner såldes vid Forsmark
I slutet av 90-talet såldes den extra gasturbin som fanns vid Forsmarks kärnkraftverk till Oskarshamn. I dag finns det bara en gasturbin att tillgå om all annan elförsörjning skulle slås ut. Riskabelt, menar vissa. Mer än tillräckligt, anser Forsmarks Kraftgrupp.
Däremot har man inte sett någon anledning att gå tillbaks till ett system med två gasturbiner. Något som nu ifrågasätts av en person inom kärnkraftsindustrin som hört av sig till UNT.
- Ursprungstanken måste vara att man kan göra service på den ena och fortfarande ha en att tillgå. Man bör inte frångå det ursprungliga konceptet för att spara pengar, säger personen som vill vara anonym.
Men Forsmarks Kraftgrupp ser inte några problem med att bara ha en gasturbin. I första hand är det de fyra dieselgeneratorerna som ska garantera att vatten kommer in till härden för den så viktiga kylningen om strömförsörjningen bryts. Det var två av dessa som inte fungerade som de skulle vid sommarens incident.
- Man ska komma ihåg att gasturbinen är något som är frivilligt hos oss. Det finns inga krav på att vi ska ha en sådan, säger informationschef Claes-Inge Andersson.
Fast på Statens kärnkraftinspektion (SKI) håller man inte riktigt med om den beskrivningen. Det är visserligen riktigt att gasturbinen inte ingår i själva säkerhetssystemet.
- Men i och med att gasturbinen finns beskriven i säkerhetsredovisningen som en del i att göra det yttre nätet säkrare så har man det här kravet på sig indirekt, säger utredare Lars Gunsell.
I dagsläget varierar lösningarna från reaktor till reaktor. Men i framtiden tror Lars Gunsell att SKI kommer att bli ännu tydligare med sina krav på exempelvis gasturbiner som en extra säkerhet.
- Om hela det svenska kraftnätet slås ut så ska man ändå ha möjlighet att få in kraft utifrån på något sätt. Det kravet kommer nog att förstärkas nu.
Däremot har SKI inte någon kritik mot att det bara finns en gasturbin kvar vid Forsmark i nuläget.
- Nej, det är inte självklart att man behöver dubblera alla system, säger Lars Gunsell.
Han berättar att det från början fanns diskussioner om att ta bort båda gasturbinerna i Forsmark. Men enligt honom hade SKI inte accepterat en sådan förändring.
Generellt tycker han att det är fel att påstå att säkerheten vid de svenska kärnkraftverken försämrats de senaste åren som en följd av besparingar. Tvärtom pågår det mångmiljardprojekt för att genomföra förbättringar.
- Vi går mot att förstärka säkerheten men det är klart att det även har varit krav på effektivitet. Och det kan hända att det som hände i Forsmark i somras var ett utslag av att det rationaliserats lite för mycket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!