En av fem oroas för nya störningar vid Forsmark

För ett år sedan, den 25 juli, inträffade den allvarligaste incidenten någonsin vid Forsmarks kärnkraftverk. 21 procent av Uppsalaborna är oroliga för nya störningar. Det visar den opinionsundersökning som Synovate Temo gjort för UNT:s räkning. Jan Edberg, vd för Forsmarks kraftgruppm är inte förvånad över resultatet.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2007-07-22 00:01
Reaktor 1 snabbstoppades under en dramatisk dag i Forsmark sommaren 2006. De tekniska bristerna i verkets djupförsvar visade sig vara så allvarliga att även Forsmark 2 och reaktorerna 1 och 2 i Oskarshamn ställdes av.

En av fem tillfrågade är orolig för nya störningar vid Forsmark. Vad har du för kommentar till det, Jan Edberg?
- Det stämmer rätt bra med de undersökningar vi själva gör och avviker inte särskilt mycket från det opinionsläge vi haft de senaste femton åren.
- Det är ungefär 80 procent som tycker vi ska fortsätta använda kärnkraft - eller till och med bygga ut - och det är ungefär 20 procent som är tveksamma eller direkt emot.

Menar du att det här alltså helt enkelt speglar vad man har för inställning till kärnkaften som energikälla?
- Ja det tror jag.

Kvinnor har lägre förtroende för Forsmark än män - vad har du att säga om det?
- Det har jag har ingen riktigt bra förklaring till, men historiskt har det varit så att kvinnor har varit mer tveksamma. Ändå har vi under de senaste åren sett att vi kunnat påverka kvinnor i positiv riktning för kärnkraft.

Händelsen som undersökningen handlar om bedömdes som allvarlig av alla inblandade.

Fanns det kanske anledning att få sämre förtroende för Forsmark efter den?
- Jag tror att de som tar del av mediarapporteringen och befinner sig i skiktet som är tveksamma har stärkt sin negativa inställning.
- Men man ska komma ihåg att det inte fanns någon risk för omgivningen eller för tredje man. Det var inga utsläpp i samband med händelsen.

Säkerhetsmässigt - ska man ha förtroende för Forsmark om man bor i Uppsala eller Östhammar?
- Det tycker jag absolut att man ska ha. Och jag tycker att man ska bygga det på kunskaper som man får på olika sätt - genom vår rapportering från verket, men också från myndigheter och naturligtvis från media.

Hur sammanfattar du i dag den 25 juli 2006, vad var det som hände?
- Det som hände var att en störning externt i ställverket fortplantade sig in i anläggningen.
- Sen exponerades vad vi kallar ett "common cause failure" alltså en teknisk brist som kan uppträda i flera säkerhetssystem samtidigt. Det är det som vi ur branschens synpunkt ser som det allvarligaste.
- Konsekvenserna av händelsen för omgivningen var inte allvarlig. Det var svårhanterat för våra operatörer, men det var ingen risk för radioaktiva utsläpp.

Vad är de viktigaste åtgärder ni gjort för att förhindra en upprepning?
- Rent tekniskt så har vi ju byggt om anläggningsdelarna där konstruktionsbristen fanns.
- Vi har gjort en hel del andra åtgärder för att förstärka kraftmatningen som krävs för kraftverket.
- Sen i samband med händelsen fick Forsmark kritik från myndigheterna för att man väntade i 24 timmar med att gå ner till kall-avställning med reaktorn. Kritiken gällde att man inte var tillräckligt konservativ i sitt beslutsfattande. Är man inte helt säker på läget ska man ta det säkra beslutet. Vi har genomfört ett antal säkerhetskulturseminarier med ledande personal vid driften och vi kommer att fortsätta med en särskild utbildning för att stärka det konservativa beslutsfattandet.

Statens kärnkraftsinspektion åtalsanmälde Forsmark. Du var inte VD när händelsen inträffade, men vad har du att säga om den anmälan?
­- Vi får avvakta vad åklagaren kommer fram till. Jag var som sagt inte VD då och har inte pratat med vare sig polis eller åklagare. Andra medarbetare är förstås föremål för den förundersökningen.

Ni granskas från fler håll. Vad hoppas du att FN-organet IAEA:s expedition till Forsmark ska ge?
- Efter flera händelser som rapporterades i media så blev ju också Statens Kärnkraftsinspektion ifrågasatt i sitt tillsynsarbete. En granskning från en oberoende expertgrupp från ett FN - organ tror jag har hög grad av trovärdighet. I den delegationen finns det till exempel ingen svensk.

När kan man förvänta sig resultat från den granskningen?
- Slutrapporten kommer inte förrän nästa höst. IAEA- teamet kommer den 11 februari. Innan de lämnar Forsmark så redovisar de muntligt i en offentlig hearing eller presskonferens vad de kommit fram till. Sen tar det ungefär sex månader innan den skriftliga rapporten är klar.

Hur långt har ni kommit med åtgärdsprogrammet som togs fram efter händelsen 25 juli och sen kritiken mot er säkerhetskultur?
- Vi har kommit en bra bit på väg. Det är ungefär 270 olika åtgärder som ingår och drygt hälften av dom är genomförda. Huvuddelen ska vara klart till årsskiftet, andra är av mer långsiktig karaktär. Till Forsmarks eget program kommer det som ägaren Vattenfall har gjort för att stärka styrningen av säkerhetsarbetet. Och det gäller både Forsmark och Ringhals.
FAKTA
Synovate Temo genomförde 501 intervjuer på UNT:s uppdrag under perioden 1-11 juni 2207. Tillfrågade var boende i Uppsala kommun, 18 år och äldre. I undersökningen ingick en rad frågor. Den exakta lydelsen om Forsmark var: "Sommaren 2006 inträffade en störning i driften av kärnkraftverket i Forsmark. Är du i dag orolig för att det ska inträffa nya störningar i Forsmark eller är du inte det?" 78 procent svarade att de inte var oroliga, 21 procent att de var det, 1 procent svarade "vet ej". Av männen var 14 procen oroliga, 76 procent inte. Av kvinnorna var 26 procent oroliga, 72 procent inte och 2 procent angav "vet ej".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!